Izvor: Tanjug | Subota, 14.12.2019.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRAMP: SAD postigle trgovinski sporazum sa Kinom

(Foto: Joseph Sohm/shutterstock.com)
Američki predsednik Donald Tramp objavio je u petak, 14. decembra, da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, prema kojoj će Vašsington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za nedelju, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

- Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogo drugih - napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

- Kaznene tarife utvrđene za 15. decembar neće se naplaćivati zbog činjenice da smo sklopili dogovor. Odmah ćemo početi pregovore o fazi II, umesto da čekamo do izbora 2020. godine. Ovo je izvanredan sporazum za sve. Hvala vam! - tvitovao je Tramp.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u međuvremenu objavila da su SAD prihvatile da "znatno" modifikuju svoje tarife na kinesku robu u okviru prve faze trgovinskog sporazuma s Pekingom, a da će Kina kupovati znatno više američke robe i usluga.

Prema sporazumu, Vašington će zadržati 25-procentne carine na oko 250 mlrd USD američkog uvoza iz Kine, dok će tarife uvedene na kineske proizvode vredne 120 mlrd USD smanjiti na 7,5% navodi se u saopštenju USTR-a, prenosi britanska agencija.

U saopštenju se dodaje da trgovinski sporazum zahteva strukturne reforme kineskog ekonomskog i trgovinskog režima u oblastima intelektualne svojine, transfera tehnologije, poljoprivrede, finansijskih usluga, deviznog kursa. Dogovor takođe uključuje "snažan sistem za rešavanje sporova", saopšteno je iz USTR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.