NavMenu

Objavljene smernice za korišćenje standarda o društvenoj odgovornosti

Izvor: eKapija Subota, 14.12.2019. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
Pod pojmom društvene odgovornosti u samom začetku su najčešće podrazumevane filantropske aktivnosti kompanija, a danas se već u zemljama Evropske unije od velikih kompanija očekuje i da podnose izveštaje o svojoj politici u vezi sa društvenom odgovornošću, poštovanjem ljudskih prava, odnosom prema zaposlenima, zaštitom životne sredine, itd.

Koliko je ova tema sve značajnija govore i podaci o tome da je prvi međunarodni standard koji se bavi ovom temom – ISO 26000, koji je preveden i na srpski jezik i objavljen pre više od osam godina u našoj zemlji, objavilo više od 80 zemalja širom sveta i preveden je na više od 20 jezika. Ovaj standard predstavlja, takođe, osnovu na kojoj je Evropska komisija zasnovala svoju strategiju o korporativnoj društvenoj odgovornosti.

Iako je krajnji cilj društveno odgovornog poslovanja da doprinese održivom razvoju, neretko se suočavamo sa kampanjama kojima je u pozadini samo promocija kompanija. Nesumnjivo da društveno odgovorno poslovanje doprinosi reputaciji kompanije i povećava njenu konkurentnost, mnogo toga je što kompanija treba da učini pre svega na polju poštovanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, odnosa prema zaposlenima itd. da bi se mogla nazvati društveno odgovornom.

Upravo standard SRPS ISO 26000:2011 daje uputstvo za osnovne principe i prepoznavanje društvene odgovornosti, a od koristi je i za velike i za male kompanije, kao i za one u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Takođe, standard je namenjen i onima koji počinju da se bave društvenom odgovornošću i onima iskusnijim u toj delatnosti. U izradi ovog standarda učestvovali su stručnjaci za ovu oblast iz više od 90 zemalja, koji su u izradi standarda predstavljali i zastupali interese i potrošača, i organa vlasti, i industrije, radnika, nevladinih organizacija, akademskih krugova, itd.


Sada je (krajem oktobra) objavljen i dokument SRPS IWA 26, koji pruža smernice za korišćenje ISO 26000 organizacijama koje su implementirale jedan ili više ISO standarda sistema menadžmenta (MSS), objavljeno je na sajtu Instituta za standardizaciju Srbije.

Svrha ovog dokumenta je da pomogne kompanijama da ostvare i veći benefit od korišćenja standarda ISO 26000 koristeći pristup "strukture visokog nivoa" koji imaju standardi sistema menadžmenta.Ovaj dokument će im pomoći da efektivnije integrišu društvenu odgovornost u postojeće sisteme menadžmenta.

Čak i za kompanije koje imaju veliko iskustvo u primeni standarda sistema menadžmenta, društvena odgovornost je veoma kompleksna i predstavlja izazov. Upravo zato IWA 26 takvim kompanijama pruža detaljno uputstvo za korišćenje ISO 26000, zahvaljujući čemu će više doprineti i održivom razvoju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.