NavMenu

U brodogradilištu Beograd puštena u rad proizvodna linija za sečenje čeličnih ploča

Izvor: Danas Utorak, 18.10.2005. 09:55
Komentari
Podeli

Ministar za razvojnu saradnju Kraljevine Holandije Agnes van Arden - van der Hoeven i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović pustili su, u Brodogradilištu Beograd, u rad proizvodnu liniju za sečenje čeličnih ploča. Reč je o realizaciji jednog od projekata iz programa PSO Vlade Holandije koji je inicirala holandska kompanija Metaliks a sprovele kompanije Vahali iz Holandije i CMS iz Beograda.


Ministarka Van Arden izjavila je da PSO predstavlja program preko kojeg holandska vlada ohrabruje tamošnje investitore da ulažu u region Jugoistočne Evrope. Njihova vlada odobrila je 550.000 evra za ovaj projekat. Realizacija projekta omogućiće uspostavljanje regionalne saradnje Srbije i Hrvatske jer će proizvodi dobijeni ovde biti transportovani u Hrvatsku, dok će sirovine biti uvožene iz Makedonije.

U Srbiji je u toku realizacija još 18 projekata iz PSO programa u vrednosti od deset miliona evra, što predstavlja trećinu projekata u celom regionu. Šanse za privrednu saradnju Holandije i Srbije postoje u oblastima agroindustrije, mašinske, tekstilne, drvne i prehrambene industrije, kao i tehnologije. Kao primer dobre saradnje holandska ministarka je navela uspostavljanje joint-venture kompanije između Jugokoke i jedne holandske firme.

Vinsent Beker, izvršni direktor Brodogradilišta Vahali, rekao da je početkom godine potpisan ugovor o zakupu hale u Brodogradilištu Beograd i da je njegova kompanija izuzetno zadovoljna stručnošću radne snage koja je zaposlena na novoj proizvodnoj liniji. Rul de Graf, izvršni direktor firme Metaliks, koja je dobila sredstva iz PSO programa i obezbedila proizvodnu liniju za sečenje čeličnih ploča, podsetio je da je njegova kompanija predložila holandskoj vladi projekat pod imenom SERINNED - unapređenje srpske brodogradnje uz pomoć holandske tehnologije. On je naglasio da je cilj Metaliksa i Vahalija da unaprede kvalitet brodogradnje u Srbiji i da smanje kašnjenja koja su čest problem u brodogradnji na Balkanu.


Projektom je planirano da proizvodna linija seče 20 tona čeličnih ploča nedeljno, koje će biti isporučivane brodogradilištu na ostrvu Korčula.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.