Izvor: eKapija | Subota, 14.12.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

KGH 2019 - Od najmodernijih inovacija do poboljšanja postojećih proizvoda (FOTO)

Protivpožarna klapna FKA2-EU
Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog kongresa i izložbe o klimatizaciji, grejanju i hlađenju (KGH) predstavilo je i inovacije iz ove oblasti.

Kompanija TROX predstavila je dva nova proizvoda: novi tip protivpožarne klapne FKA2-EU i novi regulator protoka TVE.

- Ova protivpožarna klapna je najmoderniji proizvod te vrste koji postoji na svetu. Proizvodi se u novim dimenzijama, tako da je najmanja dimenzija sada 200 x 100 mm umesto 200 x 200 mm, što je do sada bio slučaj.. Poseduje sve sertifikate za isporuku na bilo koje tržište Evrope - rekao je za eKapiju Dragan Popović, inženjer prodaje u kompaniji TROX.

Kada je reč o regulatoru protoka, dodaje da je u pitanju velika tehnička inovacija:

- Nekada su takvi regulatori imali pito cevi za registrovanje razlike pritisaka u regulatoru. Novi regulator ima senzor, koji se nalazi u samoj klapni, pa je mnogo jednostavniji za ugradnju. Radi na vrlo malim brzinama, što znači da je pogodan za sisteme koji štede energiju.

Popović ističe i da se nažalost još uvek ne poklanja previše pažnje energetskoj efikasnosti, nego je akcenat najčešće na ceni proizvoda.

- Pozitivna iskustva imamo sa investitorima koji grade zgrade za svoje potrebe. Oni su uvek zainteresovani za kvalitetnu gradnju i opremu, kao i maksimalnu uštedu energije u daljoj eksploataciji. Oni su naša glavna ciljna grupa - istakao je Dragan Popović.

Kompanija Thermo Tec Flex predstavila se postojećom ponudom proizvoda, ali i novim proizvodom - predizolovanom fleksibilnom cevi za visoke temperature, čija je medijumska cev napravljena od veoma naprednog polimernog materijala.

- Promocija ovog proizvoda na ino tržištu počela je sredinom ove godine i u tom smislu pratimo svetske trendove - kaže za naš portal direktor kompanije Dimitrije Trifunović.

Dodaje i da su u ovoj delatnosti promene stalne, te da su očekivane i u budućnosti.

- Gledajući od kongresa do kongresa, nisu to velike promene, već male. Ali gledajući proizvode na izložbi od pre 10 godina i sada, promene su velike. Trendovi promena u našoj delatnosti poslednjih nekoliko godina su isti. Poklanja se velika pažnja energetskoj efikasnosti proizvoda, a u vezi sa tim proizvodi su u ekološkom smislu dosta efikasniji. Akcenat je i na visokom stepenu automatizacije i praćenja rada proizvoda koji se koriste u termotehničkim sistemima - objašnjava Trifunović.

Na štandu kompanije Thermo Tec Flex


Da je KGH izložba odlična prilika da se na jednom mestu okupe ljudi iz struke i prodiskutuju o protekloj poslovnoj godini, kao i o poslovima koji predstoje u narednoj, sa Dimitrijem Trifunovićem slaže se i direktor kompanije Komo-Yu Milan Spasojević.

Kako kaže, inovacije u poslu postoje:

- Skoro svake godine prikaže se nešto novo, ali bi trebalo naglasiti da su te inovacije u smislu poboljšanja postojećih proizvoda i proširenje asortimana.

Dodaje i da je u odnosu na ranije godine primećeno da se značajno povećao broj upita u jedinici vremena od strane kupaca, samim tim i broj obrađenih ponuda.

- Eventualne promene bi se mogle desiti kroz kvalitetniju i neposredniju komunikaciju između zainteresovanih strana, čime bi se postigla veća efikasnost - smatra Milan Spasojević.

Komo-Yu štand


Kongres je kao i svake godine bio u punom jeku, kaže Darko Đuragin iz kompanije TopTherm.

- Što se posećenosti tiče, bili smo počastvovani susretom sa nama dragim saradnicima iz ove branše, pa i kontaktima sa nekim novim kolegama. Kompletna organizacija Kongresa protekla je u veoma pozitivnom raspoloženju i u aktivnoj dinamicu posetilaca manifestacije - dodao je.

Na KGH izložbi razgovarali smo i sa komercijalistom iz kompanije Pezos Export Import Goranom Lazarevićem, koji nam je rekao da su predstavili redovnu ponudu. Kada je reč o inovacijama, primetio je da se cevi sve manje vare, a sve više se koriste šrafovi.

Kompanija Energy Net izložila je najsnažniji kondenzacioni zidni gasni kotao na tržištu Evrope od 161kW i najsavremeniju toplotnu pumpu koja pored zagrevanja i hlađenja prostora besplatno zagreva i sanitarnu vodu kada radi u režinu hlađenja čime se postižu fantastične uštede u potrošnji električne energije.

Na štandu kompanije Energy Net


- Pored ovih proizvoda, Energy Net je predstavio i najefikasnije rešenje za zagrevanje i hlađenje hotela i kancelarijskih prostora sa ventilacijom koje zahvaljujući naprednom sistemu kontrole osigurava najniže eksploatacione troškove u poređenju sa standardno zastupljenim sistemima. Pomoću ovog sistema omogućeno je veće zadovoljstvo gostiju hotela kao i povećan učinak zaposlenih usled kvalitetnijeg vazduha u prostoru - rekao nam je direktor kompanije Goran Jevtić.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
KGH izložba 2019 - inovacije

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.