Izvor: eKapija | Nedelja, 15.12.2019.| 17:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prete li iz Bugarske praznim gasovodom ili praznom puškom?

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Prilično nedorečena izjava bugarskog stručnjaka za energetiku Hrista Kazandžijeva, da je "malo verovatno da će količine gasa koje će u Srbiju i Mađarsku biti isporučivane cevovodom Turski tok biti dovoljne", u Srbiji je kod mnogih shvaćena kao neka vrsta pretnje.

- Isporuke drugim krakom gasovoda čine se kao veoma problematične. Teško da će isporuke prirodnog gasa Balkanskim tokom biti realizovane u bliskoj budućnosti. A ni u daljoj budućnosti, pretpostavljam - ocenio je Kazandžijev.

Na pitanje kako je razumeo ovu izjavu iz Bugarske, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije tvrdi da su u pitanju "igre".

- U Turskom toku ima dovoljno gasa i za Srbiju i za Mađarsku. Ali (bugarski premijer) Bojko Borisov je napravio grešku kada je opstruirao projekat Južni tok, kojim je trebalo da teku mnogo veće količine gasa. Propašću tog projekta Bugarska je izgubila mnogo novca koji bi dobila na ime tranzitnih taksi, a danas je u novom problemu - ako se obustavi tranzit gasa preko Ukrajine od sledeće godine, i tu gubi tranzitne takse, pa se Borisov nada će moći iz Turskog toka moći da prebaci gas za Tursku, Grčku i Severnu Makedoniju, ali ništa od toga - ocenjuje Vuletić.

On ukazuje i da se Evropa menja kada je reč o gasnoj politici.

- Nedavno se u Evropskom parlamentu čuo predlog da se Americi uvedu sankcije na izvoz njihovog tečnog gasa u EU, kao kontramera za opstrukciju gradnje Severnog toka 2 - podseća Vuletić i zaključuje da Srbija od svega toga može samo da profitira.

Jelica Putniković, urednica portala Balkan magazin i stručnjak za energetiku, smatra da izjava Kazandžijeva pokazuje da je očigledno na delu kampanja protiv ruskog gasa.

- Jasno je da je Kazandžijev jedan od zagovornika protiv gradnje ruskog gasovoda preko Bugarske, a sve treba posmatrati i u svetlu posete Bojka Borisova Americi - kaže Putniković.

Međutim, dodaje ona, očigledno je da je na delu marketinški potez, jer Bugari nikako ne mogu da utiču na količine gasa koje će teći drugim krakom Turskog toka.

- Ako Bugari izgrade cevovod, kapacitet je unapred određen - istakla je Putniković i podsetila da se podmorski deo gasovoda uveliko puni i da će Turski tok biti otvoren 8. januara.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.