Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

INA gradi postrojenje za obradu teških ostataka u rafineriji u Rijeci - Investicija vredna više od 500 mil EUR

(Foto: YouTube/screenshot)
Nadzorni odbor hrvatske naftne kompanije INA je u četvrtak, 12. decembra, dao prethodnu saglasnost za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, a uprava Ine je donela jednoglasnu odluku o ulaganju.

Odluku kojom će se osigurati budućnost Ininog rafinerijskog poslovanja u potpunosti su podržali Vlada Hrvatske i Mol, kao dva najveća pojedinačna akcionara, navedeno je na veb stranici Ine.

Kako se ističe, zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udeo profitabilnih proizvoda, tj. motornih goriva.

Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminisati uvoz. Radovi na novom postrojenju počeće ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.

- Ulaganjem u projekat postrojenja za obradu teških ostataka, rekonstrukcijom postojećih postrojenja, novom lukom sa zatvorenim skladištem za naftni koks... Rafinerija nafte Rijeka postaće moderna evropska rafinerija - saopšteno je iz Ine.

Ukupna ulaganja vredna su četiri milijarde kuna (oko 538 mil EUR), što predstavlja najveći pojedinačni investicioni projekat u istoriji kompanije u Hrvatskoj.

Odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana posle najave programa Ina R&M Novi smer 2023, čiji je cilj transformacija Ininog rafinerijskog sistema kako bi umesto gubitaka ostvarivao dobit.

Program uključuje koncentraciju delatnosti prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i, u sklopu toga, konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar koji će obuhvatati proizvodnju bitumena, što je odobreno u martu ove godine, pa se puštanje u pogon planira u 2021. godini, zatim logistički centar te, potencijalno, proizvodnju maziva i rafineriju bio-komponenti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.