Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Peti naučno-stručni skup Politehnika sa međunarodnim učešćem u Beogradu

Vojkan Lučanin
Vojkan Lučanin (Foto: eKapija)
Beogradska politehnika, oslanjajući se na tradiciju započetu 2011. godine, danas po peti put organizuje naučno-stručni skup Politehnika, sa međunarodnim učešćem.

Skup je otvorio v.d. direktor Beogradske politehnike prof dr Vojkan Lučanin. Kako je rečeno na uvodnom izlaganju, škola Beorgadske politehnike prolazi kroz krupne i suštinske reforme integracijom u Akademiju tehničkih strukovnih studija Beograd. Ovim skupom, kao odsek novoformirane akademije, Beogradska politehnika nastavlja trend podizanja kvaliteta.

- Jedna novina je da se u okviru višeg obrazovanja, Beogradska politehnika sa ostalim članicama ove naše Akademije što bolje poveže i što bolje iskoristi svoje ljudske kapacitete, svoje materijalne i laboratorijske resurse i ono što je suština da podigne nivo studijskih programa. Na početku smo tog posla, suština je da podižemo nivo znanja. Ovakav skup je dobar primer - rekao je Lučanin.

Marina Soković, pomoćnica ministra prosvete za nauku istakla je da su pred nama promene u sistemu finansiranja nauke.

- Prelazimo sa projektnog na insituacionalno finansiranje, oformljen je Fond za nauku a od Nove godine nam slede i veći projekti - rekla je ona.

Rukovodilac Grupe za kružnu i zelenu ekonomiju pri Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandra Vučinić rekla je da su u prethodnoj nedelji bili važni događaji, a jedan od njih je Green Deal, koji je 11. decembra prezentovala nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

- Taj dokument je plan puta kuda će Evropska unija ići do 2050. godine i nešto što nama predstavlja jedan put i daje nam smernice kuda Srbija treba da ide. Veoma je važna saradnja u oblasti zaštite životne sredine, naučno-istraživačkog i javnog sektora. U skladu sa tim, Ministarstvo je finansiralo mnoge projekte, a i u narednom periodu pedviđena su sredstva za finansiranje naučnih projekata - rekla je Vučinić.

Predavanja se održavaju u pet celina: dizajn, životna sredina i održivi razvoj, bezbednost i zrdavlje na radu, menadžment kvaliteta i grafičko inženjerstvo.

U okviru sekcije "životna sredina i održivi razvoj" održaće se i okrugli sto "Zajedno do održivih razvojnih rešenja" sa idejom da se podstakne komunikacija javnog i privatnog sektora u cilju bolje primene principa kružne ekonomije (prvenstveno u segmentu brige o otpadu).

Uvodničar u temu okruglog stola biće dr Viktor Simončić, nezavisni konsultant za očuvanje životne sredine, Hrvatska, dok su neki od učesnika dr Filip Kokalj, Mašinski fakultet Univerziteta u Mariboru (Slovenija), dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, mr Aleksandra Vučinić iz Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Siniša Mitrović, rukovodilac odeljenja za cirkularnu ekonomiju Privredne komora Srbije, mr Mirjana Mirković Đorđević, Institut za standardizaciju Republike Srbije, Maja Krunić Lazić, samostalni savetnik, Agencija za životnu sredinu i Nikola Egić, direktor BiS reciklažnog centra.

Skup su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Konferencija akademija strukovnih studija Srbije, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Inženjerska akademija Srbije, Privredna komora Srbije, Društvo arhitekata Beograda, Centar za promociju nauke, Institut za standardizaciju Srbije.

S. P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE