Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte, povlače se suspenzije - Deo zaposlenih nezadovoljan

Predstavnici radnika Pošte Srbije i Vlade Srbije postigli su sinoć dogovor o prekidu obustave rada, koja traje od 2. decembra, a prema dogovoru trebalo bi i da budu povučene kazne i da niko od radnika ne bude pod suspenzijom.

Dogovoreno je, kako prenosi RTS da radnici sa najmanjim primanjima dobiju najveće povećanje plata.

Kako za 021 kaže Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, ponuda koju su dobili od Vlade u suštini je ista kao prvobitna, osim što su radnicima u tehnologiji povećana primanja za 20%.

- Prihvatili smo novu ponudu Vlade kojom se radnicima u tehnologiji povećavaju primanja za nekih 20%, što je nekih osam hiljada dinara u proseku. Suspenzije koje su date radnicima bi trebalo sve da se povuku i stave van snage i ostala je mogućnost pregovora da se u narednih šest meseci nađe još mogućih načina da se za koju hiljadu dinara plate povećaju u 2020. godini - navodi Mandić.

Na pitanje zašto su uprkos najavama da će nastaviti protest "bez obzira na posledice" do ispunjenja uslova pristali na skoro istovetnu ponudu Vlade, Mandić odgovara da se "većina tako složila".

- Mi smo morali da budemo glas većine u tom delu razgovora, tako da smo morali da prihvatimo to što se daje jer navodno smo doveli u pitanje likvidnost preduzeća - govori Mandić za 021.

Kaže i da je napravljen dogovor u pisanom formatu po kojem bi trebalo jednom ili dvaput mesečno da se sastaju predstavnici Vlade sa timom radnika pošto je obećan i prijem novih zaposlenih.

Mandić kaže i da sledi finalizacija dogovora u naredna dva, tri meseca.

Rešenje bi trebalo da se potpiše danas u toku dana. Pošte u Novom Sadu i širom Srbije bi trebalo da počnu sa redovnim radom od sutra ili od ponedeljka.


Deo radnika Pošte nezadovoljan postignutim dogovorom

Deo radnika Pošte Srbije nezadovoljan je postignutim dogovorom o prekidu obustave rada u tom javnom preduzeću, rekao je za N1 radnik Stefan Mitrović.

- Radnici koji su sinoć prisustvovali pregovorima pristali su na određena povećanja zarada, čime je izigrana većina radnika koji su učestvovali u obustavi rada ne samo zbog malih primanja nego i zbog stanja u preduzeću - rekao je Mitrović.

On je dodao da se posle postignutog dogovora ništa neće promeniti i da rukovodstvo preduzeća "ostaje u svojim foteljama".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.