Izvor: Tanjug | Četvrtak, 12.12.2019.| 20:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska centralna banka zadržala iste kamate, podigla prognozu rasta za 2019

(Foto: Pixabay.com/Hans )
Evropska centralna banka (ECB) je zadržala je danas svoje ključne kamatne stope na nepromijenjenom nivou na prvom sastanku kojim je predsedavala nova predsednica banke Kristin Lagard u Frankfurtu.

Upravni savet ECB-a je odlučio da kamatnu stopu na depozite položene u centralnoj banci ostavi na istorijskom minimumu od minus 0,5%, da zadrži kamatu na prekonoćne pozajmice na 0,25%, a kamatu na jednonedeljne pozajmice za likvidnost na nula posto, objavljeno je na veb sajtu monetarnog regulatora evrozone.

ECB je u saopštenju ponovila da će kamate ostati na sadašnjem nivou ili će biti i niže dok god centralna banka ne proceni da se inflacija približava ciljanom nivou od neznatno ispod 2,0% i da se takvo kretanje odražava i na dinamiku bazne inflacije.

Takođe je potvrdila da ostaje pri neto kupovinama aktiva, započetim u novembru, u mesečnom iznosu od 20 mlrd EUR i da će te aktivnosti nastaviti "onoliko dugo koliko je potrebno".

ECB je podigla prognozu realnog rasta BDP-a evrozone za 2019. godinu za 0,1% na 1,2%, dok je za iduću godinu smanjila za 0,1% na 1,1% u odnosu na septembarsku projekciju. Za 2021. i 2022. godinu predviđa rast od po 1,4%.

Predsednica ECB Kristin Lagard je na konferenciji za novinare rekla da postoje nagoveštaji stabilizacije usporavanja rasta, ali da su novi podaci, od oktobarskog sastanka o monetarnoj politici, "ukazali na nastavak prigušenih inflatornih pritisaka i slabu dinamiku rasta evrozone", preneo je CNBC.

- Rizici po perspektive rasta evrozone koji potiču od geopolitičkih faktora, rastućeg protekcionizma i ranjivosti tržištima u usponu i dalje su prisutni, ali postaju nešto manje izraženi - dodala je.

ECB je revidirala naviše prognozu inflacije za 0,1% za 2020. godinu, ali istovremeno godinu kasnije smanjila za 0,1% na 1,4%, dok za 2022. godinu predviđa 1,6%.

Jedan od prvih koraka nove šefice ECB-a, podseća CNBC, bila je najava opsežne provere i preispitivanja politike, prvi put od 2003. godine, a taj stav centralne banke naišao je žestoke kritike tržišnih aktera.

Na konferenciji za novinare, Lagard je rekla da će provera početi u januaru s ciljem da se završi do kraja 2020. godine i da će obuhvatiti "ne samo one koji su uobičajeno osumnjičeni", već i članove Evropskog parlamenta (MEP), akademske zajednice i "predstavnike civilnog društva", preneo je CNBC.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.