Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

KGH 2019 - Nove vrste freona za efikasnije uređaje i brigu o zaštiti životne sredine (FOTO)

Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju (KGH) održan je 50. put u beogradskom Sava centru. I ove godine okupile su se kompanije koje nude rešenja u ovim oblastima, a bilo je prilike i da se razgovara o najvažnijim temama i planovima za budućnost.

Da se promene dešavaju i da nastaju novi trendovi, potvrdili su za eKapiju predstavnici nekoliko kompanija, koje su predstavile svoju ponudu.

Na štandu kompanije Delta term pažnja je posvećena Hisense brendu i njegovoj promociji na tržištu Srbije. Reč je o dve odvojene divizije - VRF sistemima i klasičnim klima uređajima (split i multi split sistemima).

- Tehnologija opreme je slična kroz svih proizvođača, ali se razlikuju po kvalitetu. Novine su korišćenje novih vrsta freona. To je nešto ka čemu se ide zbog bolje efikasnosti, ali i zaštiti životne sredine. Takođe, sve više pažnje se poklanja dizajnu - kaže Žarko Topalović, menadžer za Hisense brend za tržište Srbije.

Zadužen je za VRF diviziju, za koju kaže da nije tipičan prodajni biznis, nego strateški biznis koji mora da se razvija kroz nekoliko kanala prodaje.

- Najbitniji kanal prodaje su projektanti, kroz čije projekte kreirate tražnju brenda, kao i konsultanti. Drugi kanal prodaje su izvođači, koji mogu da prate projekte, a treća ciljna grupa su investitori - pojašnjava Topalović.
Štand kompanije Delta term

Na pitanje o trendu energetske efikasnosti kaže da se sve više grade objekti više energetske klase, a ugrađuju se i materijali takvih karakteristika.

- To odgovara pomenutim sistemima, koji su energetski efikasni. Njihova efikasnost dolazi do izražaja na ovim objektima, a tada su i isplativi. Primetno je da se u tehnologiji uređaja sve više pažnje posvećuje ovoj temi - navodi Topalović.


Manji uticaj na životu sredinu

O novim freonima razgovarali smo i sa Petrom Barbuljem, direktorom prodaje u kompaniji Klima M.

- Pošto zastupamo dva svetska brenda pratimo svetske trendove, a posebno evropske. Trend čitave Evrope je da se koriste novi freoni, koji imaju manji uticaj. Još uvek se ne zna krajnji cilj, jer je reč o prelaznim rešenjima. Sada proizvođači pokušavaju da se uhvate u koštac sa tim problemom, a evropske regulative su sve rigoroznije - kaže sagovornik.

Dodaje da po pitanju tehnologije nema novina, te da razvoj ide u tom smeru da uređaji budu sve efikasiji i da samim tim manje imaju uticaj na životnu sredinu.


Ekspanzija toplotnih pumpi

Kompanija Steelsof predstavila se sa LG toplotnim pumpama monoblokovima, koji za razliku od prethodnih godina imaju freon R 32.

- Najznačajnije od svega je što uređaj ima veću izlaznu temperaturu vode, pa je pogodniji za radijatorsko grejanje - ističe Branislav Bajić, komercijalista kompanije Steelsof.
Štand kompanije Steelsoft

Dodaje da u asortimanu imaju novije fan coil uređaje, robna marka Venting, kao i proizvod italijanske firme Olimpia Splendid, koja se takođe bavi uređajima za grejanje i hlađenje.

- Sve je veća ekspanzija toplotnih pumpi pri izgradnji novih stambenih objekata, kuća, adaptaciji stanova. To su uređaji sa sve većom energetskom efikasnosti, a freoni, rashladna sredstva koja se koriste pri radu, su "ozon friendly", što je važno za zaštitu životne sredine - naglašava sagovornik.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
KGH izložba 2019

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.