NavMenu

Srebrno jezero dobija aerodrom - Pista za avione sa najviše 50 mesta

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.12.2019. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Lakovic/shutterstock.com)
U opštini Veliko Gradište uskoro bi mogao da nikne turistički aerodrom. Naime, u toku je izrada planske dokumentacije za izgradnju aerodroma Srebrno jezero, a predviđeno je da se postojeća travnata pista od 800 m unapredi i produži na 1.400 m, rekao je za eKapiju predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, na aerodrom će moći da sleću avioni sa do 50 putnika.

- Travnata pista tu već postoji, trenutno rešavamo pravno imovinske odnose, te se nadamo da će u 2020. otpočeti radovi na produženju piste. Za jedno dve do tri godine aerodrom bi trebalo da bude završen - rekao je za naš portal Milić.

Naime, na skupštini opštine održanoj 30. septembra 2019. godine, doneta je odluka da se pristupi izradi plana detaljne regulacije za aerodrom Srebrno jezero u Velikom Gradištu. Prema priloženoj dokumentaciji aerodrom bi se prostirao na 120 hektara u potezu Ramskog Rita.

Planirane pretežne namene površina u obuhvatu plana su: piste poletno sletnih staza, pristupne saobraćajnice, administrativne zgrade, radionice, servisi i hangari, saobraćajnice koje bi povezale kompleks aerodroma i državni put, kao i potrebni prateći sadržaji.

Na preostalim slobodnim površinama van zaštićene zone staza, koja bi bila pod posebnim režimom korišćenja, mogući su i zaštitno zelenilo i manja područja za rekreativno parterno i pejzažno uređenje.

Takođe, u odluci se navodi, da se u zoni rekreativnog pejzažnog uređenja i šumskog kompleksa Beli Bagrem koji više nije potreban, planira i izgradnja golf terena.

Ministarstvo građevinarstva za izradu plana detaljne regulacije opredelilo je 5 miliona dinara.

Inače, u naselju Beli Bagrem u opštini Veliko Gradište već 5 godina postoji poletno-sletna staza.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.