Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.12.2019.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

KfW finansira izgradnju regionalnih deponija u Kruševcu i Vranju

Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)
Srbija je sa Nemačkom razvojnom bankom KfW potpisala ugovor za realizaciju projekata izgradnje regionalnih deponija u Kruševcu i Vranju.

Pored 11 mil EUR predviđenih ugovorima o donaciji koji su danas potpisani, obezbeđena su još 22 mil EUR, što čini ukupno 33 mil EUR za izradu projektne dokumentacije i izgradnju deponija za čvrsti otpad u pomenuta dva grada.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je navela da su potpisana dva finansijska ugovora u ukupnoj vrednosti od 11 mil EUR samo deo saradnje resornog ministarstva sa KfW, navodi se na sajtu Vlade.

Sa ovom finansijskom institucijom, kako je podsetila, gradimo i fabrike vode i realizujemo projekte u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, a ukupna vrednost projekata na kojima sarađujemo iznosi više od 200 mil EUR.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib rekao je da je ta zemlja ne samo najveći bilateralni trgovinski partner Srbije, već i najveći bilateralni donator.

- Želimo da pružimo snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, veoma je zahtevno i projekat za koji je danas potpisan ugovor predstavlja prekretnicu kada govorimo o ispunjavanju obavezeza iz ovog poglavlja - objasnio je ambasador.

On je podsetio na to da je Nemačka do sada samo pružala uglavnom savetodavnu pomoć u oblasti upravljanja otpadom, a sada kreće i sa konkretnim projektima.

Šef Odeljenja za komunalnu infrastrukturu za Jugoistočnu Evropu i Tursku u KfW Kirk Mildner ocenio je da su potpisani ugovori još jedna potvrda visokog kvaliteta saradnje, koja je raznovrsna, sveobuhvatna i efektivna i u korist građana Srbije.

On je ukazao na to da su okosnica dosadašnjih aktivnosti bile oblasti vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama u gradovima srednje veličine.

- Sada krećemo sa novim programom kojim KfW u Srbiji ulazi i u oblast upravljanja čvrstim otpadom, gde postoje velike potrebe za ulaganjima i usklađivanjem sa zahtevima EU u ovoj sferi - naveo je Mildner.

Ugovor je, pored Mihajlović i Mildnera, potpisao i direktor Kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.