NavMenu

Goran Galić, direktor kompanije "Schindler" u Beogradu - "Beograđanka" ima najbrži lift na Balkanu

Izvor: eKapija Sreda, 11.11.2009. 13:09
Komentari
Podeli

Goran GalićGoran Galić

"Stan se nalazi na drugom spratu zgrade 52 u Ulici Miloša velikog i do njega se stiže ili širokim, belim stepenicama, sada naprslim i okrnjenim, ili "Šindlerom" koji kao neka matora, sipljiva magarica, sporo i mrzovoljno, ali još uvek bezbedno vuče preteške kirajdžije do njihovog odredišta", opisao je Slobodan Selenić u romanu "Očevi i oci" lift švajcarskog proizvođača. Da li je u toj zgradi postavljen prvi "Šindler" nije poznato, ali se zna da je u Beogradu prvi put ugrađen davne 1937. godine. Danas, 72 godine kasnije dva najsavremenija lifta, u kabinama nalik na spejsšatlove, posetioce Avalskog tornja prevoziće do vidikovca i restorana za manje od minut. Dok simbol naše prstonice, Beograđanka, ima tu čast da poseduje najbrže liftove na Balkanu – marke "Šindler".

Liftove u Beograđanki i na Avalskom tornju su u kategoriji "pametnih" jer koriste revolucionarni sistem upravljanja prometom koji putnike vodi do njihovog odredišta brže od bilo kojeg drugog sistema kontrole lifta. Grupišući putnike koji se kreću prema istom spratu, uređaj "Miconic 10" smanjuje broj usputnih zaustavljanja i na taj način unapređuje efikasnost sistema lifta.

Tradicija, kvalitet, inovativnost i najvažnije sigurnost su glavne odlike "Šilndler" proizvoda, već decenijama poznatih u Srbiji, a otvaranje kompanije u Beogradu govori da taj najveći svetski proizvođač pokretnih traka i stepenica i drugi svetski proizvođač liftova ima dugoročne planove za poslovanje u našoj zemlji. Tačnije, da beogradska firma bude nalik svakoj drugoj "Šindlerovoj" firmi bilo gde u svetu.

Goran Galić, direktor kompanije "Šindler" u Beogradu, navodi u intervjuu za "eKapiju" da su planovi te firme da u Srbiji ponudi kompletnu uslugu - od konsultovanja u projektovanju, projektovanja, isporuke, montaže, instaliranja i održavanja pokretnih stepenica, traka i liftova.

Za ostvarivanje tako ozbiljnog plana potrebno je, prema rečima našeg sagovornika, da se broj zaposlenih udvostruči, što će se dogoditi početkom sledeće godine.

Goran GalićGoran Galić

- Grupacija "Šindler", koja upošljava 45.000 ljudi i ima godišnji prihod 15 milijardi švajcarskih franaka, donela je odluku da ovo tržište zaslužuje otvaranje lokalne kompanije jer se puno očekuje od Srbije. Radimo sa distributerima u Srbiji. Međutim, planiramo da, polako, najveći deo posla u budućnosti samostalno obavljamo i u saradnji sa najpouzdanijim partnerima. U planu imamo dupliranje broj zaposlenih kako bismo pojačali sektor projektovanja, instaliranja i održavanja opreme - navodi naš sagovornik i napominje da je u ovom trenutku njihov pouzdani partner preduzeće "Balkan lift".

Goran Galić kaže da su, s obzirom na kriznu godinu, rezultati kompanije zadovoljavajući ali uvek može da bude bolje.

Trenutno su angažovani na postavljanju liftova u Poslovnom centru Rebrača u Somboru, projektima u Crnoj Gori, kao i na zameni liftova u "Grand" hotelu i apartmanima "Konaci" na Kopaoniku. Korisnici "Šindler" liftova i stepenica su tržni centri "Delta City" u Podgorici i Beogradu, poslovna zgrada u okviru kompleksa "Belville", šoping mol "Ušće", GTC, Aerodrom "Nikola Tesla", Vojnomedicinska akademija.

Naš sagovornik pozdravlja najavu masovne stanogradnje u Srbiji koja bi, po njegovom mišljenju, pokrenula celu građevinsku industriju.

- Cela građevinska operativa je stala. Obim radova je samo oko 25% u poređenju sa 2008. godinom. Velikih projekata nema, a najavljivani su zamrznuti za bolje dane. Masovna stanogradnja, koju najavljuje država, bi za mnoge firme iz oblasti građevinarstva bila velika šansa da opstanu i posluju pozitivno. Međutim, moralo bi se izbeći kašnjenje u naplati potraživanja, posebno kada se u ulozi investitora nalazi država – naveo je Galić.

Sagovornik "eKapije" naglašava da je zamena liftova u Beogradu i Srbiji neophodna jer većina ovih sistema prevoza starija od 30 godina.

- U Beogradu bi zaj posao trebalo da pokrene Gradsko stambeno preduzeće jer korišćenje starih liftova dovodi do ugroženosti bezbednosti putnika. Osim toga, Srbija će morati da se uskladi sa inicijativom SNEL (Safety Norm for Existing Lifts), koju nalaže Evropska unija, a to znači da svaki lift mora da ispunjava određene standarde. Zbog toga će neki liftovi morati da se zamene, dok će kod ostalih modifikacija biti dovoljna.

Regionalno širenje

Kompanija "Šindler" planira dalju ekspanziju na ovom i okolnim tržištima

- Mi smo uradili veliki broj projekata u Crnoj Gori. To tržište je interesantno jer osim velikih investitora, veoma su aktivni i mali ulagači koji grade manje jedinice. Iako je Crna Gora manja od Srbije imamo veliki broj zahteva za našim uslugama i proizvodima – navodi Galić.

Schindler Award 2010

Goran GalićGoran Galić

Interesovanje mladih arhitekata i građevinara iz Srbije za učešće na jednom od najprestižnijih evropskih takmičenja "Schindler Award 2010" je značajno, najviše se javlio studenata sa fakulteta u Nišu, a konkurs je otvoren do aprila 2010. godine.

Centralna tema ovogodišnje "Šindler" nagrade je "Pristup za sve", filozofija dizajna koju karakteriše uključivanje, mobilnost bez prepreka za ljude različitih godina i sposobnosti. Takmičenje je odlična prilika za studente, a o njihovim radovima odlučuje profesionalni žiri.

- Konkurs 2010. postavlja pred studente zadatak transformacije dela olimpijskog parka u Berlinu, u prijatan, funkcionalan i slobodan park za sport i opuštanje. Studenti moraju da ponovo razviju mesto koje bi sadržalo sportske objekte, otvorena pozorišta, parkinge za kola, kao novi pristupnu rutu koja bi vodila od obližnje urbane stanice – navodi naš sagovornik.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Američki proizvođač punjača za električna vozila preuzeo još jednu srpsku firmu

Beam Global, vodeći provajder inovativnih i održivih rešenja za punjenje električnih vozila i energetsku bezbednost, objavio je zatvaranje akvizicije srpske kompanije Telcom. Telcom, firma sa sedištem u Beogradu, od 1990. godine razvija i proizvodi specijalizovane energetske elektronike uključujući invertore, kontrolere punjenja, napajanja i LED osvetljenje. Telcom je kupljen za 815.298 EUR, od čega je 385.298 EUR

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.