Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.12.2019.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru sa Novom godinom ulazi u probni rad

(Foto: mady70/shutterstock.com)
Krajem godine biće završeni i svi radovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Sa Novom godinom počeće probni rad, a krajem 2020. postrojenje će i zvanično otpočeti rad. Vrednost ovog projekta je više od 4,6 mil EUR, od čega je 1,5 mil EUR donacija Vlade Slovenije, a ostatak je obezbeđen iz budžeta opštine Čajetina.

Kada se svi radovi završe postrojenje će biti pušteno u probni rad. Očkuje se da će to biti prvih meseci iduće godine. Projekat predviđa da taj probni rad traje 270 dana i u tom periodu će radnici, zajedno sa izvođačima na postrojenju, upravljati i raditi što će ujedno biti i obuka i završno osposobljavanje kadra za samostalno upravljanje postrojenjem.

- U tom periodu prečišćavaće se otpadne vode, pratiće se kvalitet ispuštene odnosno prečišćene vode, pratiće se rad postrojenja, svih mašinskih elemenata. U slučaju da bude nekih kvarova ili sličnih problema, izvođač je dužan da o svom trošku zameni tu opremu ili izvrši adekvatne ispravke u radu postrojenja. Verujem da do toga neće doći ali želimo da se osiguramo a to predviđa i tenderska dokumentacija. Period probnog rada je nešto duži iz razloga da bi smo obuhvatili različite periode godine,kad je niska temperatura, kada je manji i veći broj ljudi koji borave na Zlatiboru odnosno kada je postrojenje angažovano u minimalnom i maksimalnom kapacitetu a sve kako bi rezultati bili verodostojniji - kaže za portal Užička republika press, direktor JKP Vodovod Zlatibor, Rade Jovanović.

Imajući u vidu da se broj korisnika na Zlatiboru konstantno uvećava, što potvrđuje podatak da se godišnje na teritoriji Zlatibora ugradi 1.000 do 1.500 vodomera, kapacitet postrojenja koje je projektovano je za 20.000 sa mogućnošću dodatnog kapaciteta od 50% odnosno još 10.000 korisnika, zadovoljiće potrebe svih novopriključenih u narednih 10 godina. Poslednji trenutak punog kapaciteta se neće čekati, pa će se i pre njega ući u drugu fazu i proširenje kapaciteta postrojenja.

Otpadna voda odlaziće u potok Obudojevica u koji i sada neprečišćena odlazi. Kvalitet prečišćene vode zadovoljiće standarde EU, koji su i stroži od važećih standarda u Srbiji. Nivo kvaliteta prečišćene vode biće u nivou tehničke vode koju je moguće koristiti za sve potrebe osim za ličnu upotrebu tj. za kupanje, pripremu hrane i piće. Taj podatak najviše koristi prirodi koju takva voda ni na koji način više neće ugroziti, ni njen biljni ni životinjski svet.

Opština Čajetina će ponovo konkurisati kod Vlade Srbije za sredstva koja bi pomogla izgradnju novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na svojoj teritoriji.

Plan su nova tri postrojenja i to u Sirogojnu, Mačkatu i Čajetini. Veruju da će Kancelarija za javna ulaganja opredeliti deo sredstava koja su predviđena za razvoj ekologije i komunalne infrastrukture u Srbiji, piše Užička republika press.

U planu su i mini projekti kojima će se od vikend naselja i njihovih otpadnih voda zaštititi Ribničko jezero kao i u vikend naselju Gajevi kako bi se zaštitila rečica Katušnica koja se uliva u Rzav koji vodom snabdeva Arilje, Požegu i deo Čačka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.