Izvor: Novosti | Sreda, 11.12.2019.| 19:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privreda u plusu 3,8% - BDP Srbije premašiće očekivani plan?

Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)
Privreda Srbije ovu godinu bi mogla da završi sa rastom od 3,8% ako ne i više od toga, smatra Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku. Posle ubrzanja od 4,8% u trećem kvartalu, ekonomisti veruju da će, u najgorem slučaju, postići planirani rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5%.

U prilog time ide oživljavanje industrijske proizvodnje poslednjih meseci, poljoprivreda koja je ove godine zadržala dobar prošlogodišnji nivo, ali i radovi na našem delu Turskog toka. Samo gradnja gasovoda donosi 700 mil EUR dodate vrednosti, a BDP će pogurati za 1,8%. Svetska banka, pre koji mesec, snizila je svoju procenu rasta Srbije na - 3,3%.

- Ove godine imamo najmanje tri generatora rasta. Jedno je građevinarstvo, ali ne samo Turski tok. To je i gradnja infrastrukture i stanova. Drugi je rast izvoza i oporavak industrije. Očekuje se nastavak rasta industrije i izvoza. Treća stvar je poljoprivreda. Ona je ostala na nivou prošlogodišnjih rekordnih prinosa. I naredne godine možemo da očekujemo nastavak rasta građevinarstva. Turski tok se naredne godine oprema, nastavljaju se poslovi. Trgovina i usluge će izvesno rasti, a one čine 60% BDP-a. To je podstaknuto i povećanjem plata. Postoje mnogobrojni razlozi nastavka rasta, za sledeću godinu se projektuje rast od 4% - smatra Miladin Kovačević.

Tri meseca zaredom brže raste izvoz od uvoza, pa je pokrivenost uvoza izvozom - 75%. Analitičari okupljeni oko
"Makroekonomskih analiza i trendova" bavili su se pitanjem kako nam raste plasman u inostranstvo, iako stagniraju naši glavni partneri.

- Izgleda da smo počeli da izvozimo proizvode veće faze obrade, što je dobro. Zastoj u Evropskoj uniji nije izazvao pad našeg izvoza, što je ranijih godina bilo neizbežno. Istraživali smo da li je odgovor u boljem kvalitetu ili novim proizvodima. Utvrdili smo da se u tehnološkom segmentu stvari menjaju. Udeo niskih tehnoloških grana u prerađivačkoj industriji je oko 38%, ali opada. Imale su udeo od 45% 2010. godine. U međuvremenu je udeo srednje razvijenih tehnologija porastao za 10% Srbija više nije konkurentna isključivo u razmeni niskih tehnoloških proizvoda. Rezultati pokazuju da je to rezultat aktivnosti stranih kompanija - procenjuje ekonomista Ivan Nikolić.


Hrana bez rešenja

Prehrambena industrija ostaje problem. Treći mesec zaredom, u oktobru je nastavila da pada mesna industrija. Loš rezultat prehrambene industrije smanjio je rast prerađivačke za 1,6%. Umesto više od 3%, prerađivačka je zato porasla 1,5% Nastavljen je sistemski pad proizvodnje motornih vozila. Kada se izuzme dobar rezultat komponentaša, samo vozila od januara do oktobra su pala 40,5% Pada i prerada osnovnih metala, što je posledica evropskih kvota za čelik.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.