NavMenu

Brže do razvoja novih elektronskih usluga i registara zahvaljujući partnerstvu sa kompanijom Oracle

Izvor: eKapija Sreda, 11.12.2019. 16:39
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Oracle Vladimirom Kneževićem, u utorak, 10. decembra, otvorio ORACLE CX konferenciju, čije ja tema bila "Digitalizacija javnog sektora, sledeće generacije iskustva klijenata/građana i modernog marketinga".

Jovanović je istakao da je Vlada Republike Srbije jedinstven primer u Evropi, jer je pokazala kako se korišćenjem Oracle tehnologija i uspostavljanjem Državne Oracle cloud privatne infrastrukture, može omogućiti brži razvoj elektronskih usluga i registara. Prošle godine je po prvi put Kancelarija za IT i eUpravu potpisala državni ugovor za korišćenje Oracle tehnologija, a ove godine je taj ugovor produžen.

Naime, Državna Oracle cloud infrastruktura je omogućila formiranje Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija (LPA) i Portala LPA na kojem građani i privreda mogu da obave kompletan uvid u svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije, da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i da elektronskim putem izmire svoje obaveze.

Početkom septembra omogućeno je svim pravnim licima da elektronski izvrše prijavu za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru (firmarine). Broj korisnika ovog portala je 62 hiljade.

Pored lokalnih poreskih administracija, kapacitete ove cloud infrastrukture, takođe, koriste i uprave u sastavu Ministarstva finansija, koje zahvaljujući njoj efikasno vrše praćenje i kontrolu velikog broja finansijskih transakcija, rekao je Jovanović.

On je naveo da je Kancelarija za IT i eUpravu zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu krenula u razvoj Centralnog registra stanovništva u kojem će se po prvi put naći podaci građana iz 13 različitih elektronskih evidencija, a koji su u nadležnosti pet ministarstava. Ovaj registar biće dostupan 1. septembra 2020. godine, a čuvanje podataka će biti upravo na Državnoj Oracle Cloud infrastrukturi.

Ove godine Kancelarija za IT i eUpravu je potpisala Protokol o međusobnoj saradnji sa kompanijom Oracle koja je na taj način pokazao interesovanje za komercijalno korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu, čija izgradnja se završava u 2020. godini. Potpisivanjem ovog Protokola otvara se mogućnost da ova kompanija implementira svoj "worldwide" data centar u Kragujevcu, što bi pružilo snažan impuls daljem razvoju IKT sektora u Srbiji, a Kragujevac pozicioniralo kao regionalni IT centar, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Najzad, u narednim danima očekuje se početak testnog rada Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma – eTurista, koji će predstavljati suštinsku reformu ovog sektora kroz potpunu digitalizaciju rada ugostitelja i primenu paušalnog obračuna boravišne takse unutar Jedinstvenog informacionog sistema LPA.

Na konferenciji su učestvovali predavači iz Srbije, Dubaija i Skandinavskih zemalja, sa ciljem da predstave digitalna rešenja platforme "Oracle Customer Experience (Oracle CX)" iz posebnog ugla, odnosno, kako građani zapravo mogu osetiti prave efekte digitalizacije određenih procesa, skraćujući vreme trajanja rešavanja određenih zahteva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.