Izvor: Nezavisne novine | Sreda, 11.12.2019.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Testiranje onlajn registracije preduzeća u Republici Srpskoj kreće 2020.

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
U idućoj godini u Republici Srpskoj trebalo bi da počne testna faza e-registracije poslovnih subjekata, što će, prema tvrdnjama privrednika, u značajnoj meri smanjiti procedure i vreme za osnivanje firmi, ali i Republiku Srpsku učiniti konkurentnijom za strana ulaganja.

Ovo je predviđeno Programom ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine, koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine RS, a u kojem se navodi da je jedan od ciljeva u naredne tri godine elektronske uprave u Republici Srpskoj.

- Podržavamo sve aktivnosti koje idu u smeru skraćenja vremena i procedura. Jasno smo i pre uvođenja jednošalterskog sistema govorili da se mora ići u tom pravcu. Značajan korak je uveden jednošalterskim sistemom registracije i e-registracija je nešto što se očekivalo. To je značajan iskorak - rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Inače, Republika Srpska još ranije je značajno skratila procedure registracije firmi i uvođenjem jednošalterskog sistema omogućila da ta procedura bude završena za tri dana, mada u pojedinim opštinama to traje i duže. Takođe, jedan od problema koji se pojavio, a na koji Republika Srpska nije mogla uticati, je dobijanje PDV broja na koji se često čekalo duže od mesec dana.

U cilju e-registracije preduzeća Narodna skupština ove godine usvojila je izmene nekoliko zakona, između ostalog Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Zakona o privrednim društvima.

- Jako je važno da sve institucije kao kod jednošalterskog sistema ispoštuju ono što se od njih očekuje, kako bismo došli do toga da kao i u zemljama zapadne Evrope onlajn registrujemo preduzeća - rekao je Blagojević.

Kada je reč o jednošalterskom sistemu, stručnjaci ističu da je on dobro rešenje te da se, iako je rok tri dana za registraciju, procedura uglavnom završi za sedam dana, i to pod uslovom da su svi neophodni papiri prikupljeni i zahtev dobro popunjen.

- Sve što olakšava poslovanje od registracije pa nadalje je dobro za Republiku Srpsku i potencijalne investitore. Ni sadašnja procedura koja postoji nije komplikovana, ali je zahtevna u smislu da moraš biti dovoljno stručan da pripremiš papire za registraciju. Ukoliko nedostaje bilo kakav papir ili nešto nije dobro popunjeno, sudija to vrati APIF-u na dopunu. Verujem da će i e-registracija imati procedure koje traže sposobnost koju imaju samo profesionalci, ali je dobra stvar da se ide u tom pravcu - rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

On je dodao da uz onlajn registraciju treba ići u pravcu smanjenja parafiskalnih i fiskalnih nameta koji, takođe, odvraćaju investitore, te da bi bilo dobro da odmah nakon registracije vlasnici firmi znaju šta ih čeka, odnosno šta sve nakon što registruju firmu moraju plaćati.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.