Izvor: eKapija | Sreda, 11.12.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

JKP Beogradski metro i voz traži savetnika za gradnju podzemne železnice u prestonici

Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Javno komunalno preduzeće Beogradski metro i voz raspisalo je javnu nabavku za tehničke i savetodavne usluge.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, Strategijom razvoja grada Beograda do 2021. godine planirana je izrada studije, planske i projektne dokumentacije za Beogradski metro, kao i početak izgradnje sistema beogradskog metroa.

- Strateško je opredeljenje da se u narednom periodu, do 2033. godine realizuju aktivnosti izgradnje dve linije beogradskog metroa, a u skladu sa dinamikom obezbeđenja finansijskih sredstava za potrebe izgradnje metroa u Beogradu - navodi se u dokumentu.


Generalnim projektom, koji je izradila francuska kompanija Egis Rail definisane su trase dve linije metroa i njihova faznost izgradnje. Naime, prema planovima predviđeno je da se radovi odvijaju u tri faze. Prva faza podrazumeva izradu dokumentacije dela linije 1 dužine 16,7 km sa 18 stanica na delu od Železnika do Karaburme i izradu dokumentacije za depo u Makišu.

Kako se navodi u dokumentaciji, zadatak izvršioca je da bude podrška u smislu pružanja konsultantske pomoći u svim fazama projekta: pripremi tehničkih specifikacija, izradi projektnih zadataka, stručnoj oceni rešenja obuhvaćenih tehničkom dokumentacijom, elemenata za izradu modela ugovora kao i praćenje i ocena realizaciji ugovora i dr.

Izvršilac usluge imaće obavezu da sprovode aktivnosti:

- Realizacija aktivnosti koje prethode izradi tehničke dokumenatcije kao i davanje mišljenja na dokumentaciju koja je izrađena u periodu pre potpisivanja ugovora a odnosi se na postupak izrade tehničke dokumenatcije za projekat beogradskog metroa

- Praćenje i stručna pomoć tokom svih aktivnosti na izradi Elaborata o inženjersko geološkim i geotehničkim uslovima izgradnje metroa, a u skladu sa usvojenim i odobrenim Projektom geoloških istraživanja JKP Beogradski metro i voz.

Rok za dostavljanje ponuda je 13. januar 2020.

Opširnije o tenderu pogledajte OVDE.

Kada je reč o pripremama za izgradnju beogradskog metroa, trenutno se radi planska dokumentacija, koja ne obuhvata samo metro već i linije BG voza i tramvaja. Pre početka izgradnje, neophodno je na Makiškom polju urediti vodotokve i odvod kišnice. Opširnije o tome dokle se stiglo sa planovima za izgradnju metroa čitajte u posebnoj vesti.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.