Izvor: RTV | Sreda, 11.12.2019.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za izbeglice će se graditi 290 stanova u šest gradova Srbije

Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)
Ugovore o izgradnji 290 stambenih jedinica u šest opština u Srbiji potpisali su danas (11. decembra 2019.) u Beogradu v.d. direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca i Vukajlo Babić u ime preduzeća Inobačka Novi Sad, u okviru osmog podprojekta Regionalnog stambenog programa.

Stanovi koji su namenjeni izbeglima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine gradiće se u Novom Sadu - 152 stana, Subotici 44 stana, Vršcu i Pančevo po 40 stambenih jedinica, Arilju osam i šest stambenih jedinica u Bačkom Petrovcu.

Kako je saopšteno, ukupna vrednost potpisanih ugovora iznosi blizu 7.844.000 EUR bez PDV.

Cilj Regionalnog stambenog programa je da do kraja 2021. godine bude trajno zbrinuto više od 7.000 izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije.

U okviru osmog i devetog podprojekta Programa planirana je izgradnja 958 stanova u 18 opština na teritoriji Srbije. Ovi stanovi će biti useljeni u toku 2021. godine.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 7.378 porodica u Srbiji, odnosno 22.134 korisnika prema sredstvima donacije u ovom trenutku.

Program sprovodi se uz podršku OEBS i UNHCR, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.