Izvor: Dnevnik | Sreda, 11.12.2019.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Polise banaka građanima daju mogućnost da otplatu kredita osiguraju u slučaju gubitka posla

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Redovna otplata kredita sve je bolja, posebno kod stanovništva. Kašnjenje u kreditiranju građana učestvuje sa samo 3,1%, pokazuju podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Kako piše Dnevnik, za to su velikim delom zaslužni javni izvršitelji, ali i nove mogućnosti koje nude osiguravajuće kuće u toj oblasti. Njihove polise građanima daju mogućnost da otplatu kredita osiguraju u slučaju gubitka posla. Osiguravajuće kompanije na taj način osvajaju bolje tržišne pozicije.

Građani Srbije u kašnjenje kod otplate kredita ulaze ukoliko ne plate ratu u roku od 60 dana od datuma kada ona dospeva na naplatu. Najveći broj klijenata banka te obaveze ispunjava na vreme. Najviše onih koji kasne ne plaća, jer su ostali bez posla.

Deo banaka nudi svojim klijentima besplate polise. U većini slučajeva tada je to već uračunato u trošak preko kamate ili troškova obrade kredita. Druge troškove polise osigranja posebno obračunavaju, i to najčešće 1,5% od sume podignutog kredita.

Ta suma se plaća mesečno i uračunava se u ratu kredita, mada pojedine banke traže da se to izmiri jednokratno. To zavisi uglavnom od aranžmana koji banka ima s osiguravajućom kućom.

Ti ugovori su tipski, pa većina tih kompanija osigurava otplatu kredita u slučaju otkaza iz poslovnih razloga. Pod tim se smatra otkaz poslodavca zbog prestanka potrebe za obavljanjem određnog posla, a zbog ekonomskih, organizacionih, tehnoloških, struktirnih i sličnih razloga. U tom paketu su još i otkaz u slučaju stečajnog postupka ili likvidacije kompanije ili preduzetničkog bizinisa. Polisom se ne pokriva slučaj kada je otkaz posledica isteka vremena na koje je ugovor zaključen, odnosno ono što nazivamo rad na određeno vreme.

Ukoliko je otkaz posledica pomenutih razloga, dolazi do aktiviranja polise. Tada osiguravajuća kompanija nastavlja da plaća banci mesečne rate sve dok ne otplati ceo iznos kredita.

Preporučuje se klijentima koji su sklopili te ugovore da dobro pogledaju sve rizike koje on pokriva. Tako, recimo, pojedini aranžmani banaka i osiguravajućih kompanija obezbeđuju, sem samog kredita, i pokrivanje dozvoljenog minusa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.