Izvor: RTS | Sreda, 11.12.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradska tvrđava u izboru za najugroženije spomenike Evrope

Beogradska tvrđava sa okruženjem na listi je 14 lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope koji su u užem izboru za Program "Sedam najugroženijih" 2020, objavile su Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke, koje sprovode taj program.

U saopštenju stručnog panela Evrope nostre i Instituta Evropske investicione banke ocenjuje se da bi sprovođenje, kako kažu, štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan – Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost Beogradske tvrđave, lokaliteta koji je ne samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju.

Beogradska tvrđava sa okruženjem je, kako se navodi u saopštenju stručnog panela, dragulj kulturnog nasleđa čitave Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i srpskoj srednjovekovnoj državi, Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji.

Napominje se da je Beogradska tvrđava sa antičkom Singidunumom nalazi se na Tentativnoj listi za upis na Uneskovu listu svetske baštine u okviru naveće panevropske nominacije u istoriji - nominacije Granice Rimskog carstva.

Ističe se da je park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi, omiljeno je mesto za šetnju Beograđana, a njegova izvanredna pozicija pruža prelepe vizure na ušće Save u Dunav.

Nominator za Beogradsku tvrđavu sa okruženjem je Evropa nostra Srbija. Delegacija stručnjaka Evrope nostre već je boravila u Beogradu kako bi iz prve ruke analizirala projekat gradnje žičare i opasnost projekta po Beogradsku tvrđavu, nakon čega je sastavila izveštaj.

Pored Beogradske tvrđave sa okruženjem, među 14 lokaliteta za program Sedam najugroženijih među ostalima su Stadion za Bežigradom arhitekte Plečnika u Ljubljani, Zombijerki elektrana u poljskom gradu Bitom, depo madridskog metroa Kvatro Kaminos, zamak Samecano u Toskani, manastir Koranašat u Jermeniji itd.

U saopštenju se dodaje da su organizacije civilnog društva i javne institucije koje su članice mreže Evrope nostre širom Evrope, podnosile nominacije ugroženih lokaliteta u svojim državama do avgusta ove godine.

Navodi se da je savetodavni stručni panel sastavljen od 15 međunarodnih stručnjaka, odabrao najugroženije spomenike kulture na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i hitnosti njihove ugroženosti.

Finalna lista "Sedam najugroženijih" lokaliteta biće objavljena u martu 2020. godine.

Program "Sedam najugroženijih" je jedini program posvećen borbi za ugroženo nasleđe na tlu Evrope, pokrenut 2013, sa ciljem da doprinese očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim i drugim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.