Izvor: Tanjug | Utorak, 10.12.2019.| 17:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izdaci za hranu u EU čine 12% kućnog budžeta, a u Srbiji 24%

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Izdaci za hranu domaćinstava u zemljama Evropske unije čine u proseku 12,1% njihovih ukupnih rashoda, a u Srbiji 24,2%, prema podacima evropske statističke službe Evrostat.

Rezultati istraživanja, objavljeni na zvaničnoj internet stranici Evrostata, pokazuju da su domaćinstva u EU 2018. godine potrošila 1.047 mlrd EUR na hranu i bezalkoholna pića, što čini 6,6% bruto domaćeg proizvoda (BDP) 28-članog bloka, dok su u Srbiji potrošila 7,05 mlrd EUR, ili 16,4% BDP-a.

Izdaci za hranu su treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU, posle rashoda za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva koji odnose 24% kućnog budžeta i prevoza sa udelom od 13,2%.

U analizi nisu dati podaci o tome koliki udeo režijski troškovi i prevoz imaju u ukupnim rashodima srpskih domaćinstava.

Hranu i bezalkoholna pića 2018. godine najskuplje su plaćala domaćinstva u Rumuniji, kojima su ti izdaci "jeli" čak 27,8% kućnog budžeta, a najjeftinije su prolazila britanska domaćinstva gde su tri troškovi činili samo 7,8% ukupnih kućnih rashoda.

Kada je reč o državama na tlu bivše SFRJ, hrana i bezalkoholna pića su bili prošle godine velika stavka u ukupnim rashodima domaćinstava u Crnoj Gori sa udelom od 24,8%, u Hrvatskoj su činili 18,8%, a u Sloveniji 14% ukupnih troškova domaćinstava.

U studiji nisu dati podaci za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.