NavMenu

Iz Valjeva novi metod za sanaciju kuća - Jedinstven sistem podziđivanja temelja

Izvor: RTS Utorak, 10.12.2019. 16:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Doktor Miloš Lazović, profesor Građevinskog fakulteta u penziji, ima jedinstven metod sanacije stambenih objekata koji se već potvrdio u Evropi i Americi. Nedavno ga je primenio i kod nas, na jednoj kući u Valjevu.

Kada je svoju lepu porodičnu kuću pre 30 godina gradio u elitnom valjevskom naselju Peti puk, Stepan Vuletić nije ni slutio da je teren glinovit i rizičan za stambeni objekat. Imao je urednu građevinsku dozvolu. Vremenom, na nestabilnom tlu kuća je ispucala.

- Bilo je znači stručnih razmišljanja. Niko se nije slagao jedan sa drugim i bio je ogroman problem i nismo znali šta da radimo. Pojavio se profesor, jedan fantastičan poznavalac, autoritet iz ove oblasti građevinarstva, to je Lazović Miloš. On je to jednostavno objasnio, rekao kako mora da se sanira, predložio kako se to radi - navodi Stepan Vuletić.

Prvi put u našoj zemlji primenjen je jedinstven sistem podziđivanja temelja. Povećana je dubina fundiranja. Temelji su oslonjeni na dublje slojeve tla.

- Mi smo ovde produbili temelje, a primenjen je jadan novi element u tome da se ti podzidni elementi aktiviraju na taj način što se hidrauličnim presama nanosi dopunsko opterećenje - objašnjava profesor dr Miloš Lazović.

Radovi su izvedeni brzo i vrlo jednostavno. Porodična kuća Vuletića sanirana je na njihovo, ali i divljenje više valjevskih građevinara
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Iznad prestonice leteo najtiši avion na svetu - Embraer u Beogradu predstavio svoj E195-E2

Najnoviji avion kompanije Embraer E195-E2 juče je u Beogradu imao svoj demonstracioni let kome su prisustvovali predstavnici srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Vlade Republike Srbije, avio-industrije i medija. Bila je to prilika da se ključne zainteresovane strane upoznaju sa inovativnim dizajnom, udobnošću i operativnom produktivnošću najsavremenijeg embraer aviona E2. To je najefikasniji i najtiši uskotrupni avion na svetu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.