Izvor: Agroklub | Utorak, 10.12.2019.| 15:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

John Deere i Volocopter predstavili VoloDrone - Mega dron za poljoprivredu (VIDEO)

(Foto: YouTube)
John Deere i Volocopter predstavili su VoloDrone - mega dron za poljoprivredu. Ova prva velika poljoprivredna bespilotna letelica rezultat je saradnje Johna Deera, koji donosi znanje o poljoprivredi, i pionira Urban Air Mobility Volocopter.

Veliki dronovi postaju sve važniji, ne samo u području logistike, već i u putničkom prometu. Istovremeno, mali dronovi se već koriste u poljoprivredi kako bi dali uvid u stanje polja, moguću bolest useva, nedostatak vode ili đubriva.

S potencijalnim opterećenjem od 200 kg, VoloDrone može da pokrije ogromno područje, posebno u teškim radnim uslovima.

VoloDrone pokreće 18 rotora ukupnog promera 9,2 m, a odlikuje se potpuno električnim pogonom koristeći litijum-jonske baterije koje su zamenljive. Jedno punjenje baterije omogućuje vreme leta do 30 minuta, a VoloDronom se može upravljati daljinskim ili automatski, na unapred programiranom putu.

Okvir drona opremljen je fleksibilnim standardiziranim sistemom pričvršćivanja korisnog tereta. To znači da se na okvir mogu ugraditi različiti uređaji, u zavisnosti od primene. Za zaštitu useva, dron je opremljen s dva rezervoara, pumpom i šipkom za prskanje. Zahvaljujući maloj visini leta bespilotne letelice, može se postići vrlo velika pokrivenost područja do 6ha/sat i poboljšati upravljanje prskanjem. Zbog velike fleksibilnosti i GPS kontrole, mogući su i selektivniji tretmani u području.

Tokom sledeće vegetacijske sezone biće sprovedeno odgovarajuće ispitivanje leta, kako bi dron što pre izašao na tržište.

Kako VoloDrone izgleda u praktičnoj primeni, pogledajte u videu:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.