Izvor: RTS | Utorak, 10.12.2019.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dokle se stiglo sa planovima za izgradnju metroa? - Plan je da 2025. krene prva vožnja

(Foto: Egis)
Kada je reč o pripremama za izgradnju beogradskog metroa, trenutno se radi planska dokumentacija, koja ne obuhvata samo metro već i linije BG voza i tramvaja. Pre početka izgradnje, neophodno je na Makiškom polju urediti vodotokve i odvod kišnice.

- Radi se na geološkom elaboratu. Urađen je geodetski snimak obe trase metroa, vršimo obuku zaposlenih za elemente koji će nam biti potrebni pri daljem razvoju i projektovanju metroa, i kasnije u izgradnji - objašnjava direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Kantar.

Priprema je, kaže, dve trećine posla.

- Imamo svoj plan, cilj je da 2025. imamo prvu vožnju - istakao je Kantar.

Francuska vlada predložila je donaciju kojom će se finansirati izrada studija izvodljivosti i idejni projekat.

- Kad se kaže da nema planiranih sredstava za izgradnju metroa u budžetu, jedan od razloga je što ćemo imati donaciju od 9 mil EUR - rekao je Kantar.


Izazovan teren

Kada je o prve dve linije reč, poznate su trase, mesta gde će se linije ukrštati, raspored stanica.

Urađeno je mnogo i na ispitivanju terena, koji je u graditeljskom smislu izazovan, jer će se, osim na kraćoj deonici nad zemljom kroz Makiško polje, za kopanje koristiti krtice koje će prolaziti kroz različitu strukturu zemljišta.

Za prve dve linije Republika treba da obezbedi 4,4 mlrd EUR.

- Prva faza prve linije je milijardu i 860 mil EUR, po generalnom projektu. To su neke cifre koje se uklapaju u neke standarde. U zavisnosti od vrste terena, oko 100 mil EUR je kilometar - istakao je Kantar.

Već su potpisani sporazumi o saradnji u izgradnji metroa i najverovatnije će Kinezi obaviti građevinski deo posla, a Francuzi će obezbedili opremu i vozove.

S obzirom na to da je reč o ogromnoj investiciji, ovo treba shvatiti samo kao mogućnost, jer će se o tome tek odlučivati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.