Izvor: eKapija | Utorak, 10.12.2019.| 13:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovako bi u budućnosti izgledao centar Banjaluke - Najbolja rešenja stigla od tri beogradska tima (FOTO)

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke (Foto: banjaluka.rs.ba)
Tri tima više beogradskih arhitekata ravnopravni su pobednici međunarodnog arhitektonskog konkursa za izgled buduće pešačke zone u gradskom jezgru, na potezu od stare autobuske stanice do zgrade Puteva RS.

Kako je danas obelodanio gradonačelnik Igor Radojičić, radovi ova tri tima podelili su drugu nagradu na konkursu, pošto, po propozicijama konkursa, može biti samo jedan prvonagrađeni.

- Konkursna komisija je odlučila da konačno rešenje na prostoru centra grada treba da bude kompilacija više pojedinačnih najboljih rešenja iz nekoliko radova. Autori sve tri jednako vredne druge nagrade su iz Beograda, i to Studio Normotik, drugi autorski tim Marčetić-Maksimović-Pisarić i treći rad Mikavica-Minić Beograd – rekao je Radojičić.

Predmet konkursa bilo je pet različitih celina u centru grada: prostor stare autobuske stanice, oko Muzeja savremene umetnosti RS i ispred objekta PC Krajina, oko Hrama Hrista Spasitelja, prostor parka Bana Milosavljevića do hotela Talija, kao i prostor od parka Bana Milosavljevića do Ulice Vase Pelagića, navodi se na sajtu grada Banjaluka.

Sveukupno, na konkurs je pristiglo 12 prijavljenih radova iz celog sveta. Pored pobedničkih rešenja, dodeljena su dva nenovčana priznanja-pohvale (timovima iz Srbije i Irske), a otkupljen je i jedan rad kineskih arhitekata.

Radojičić je najavio i da će, posle izbora najboljih rešenja, uslediti revizija regulacionog plana centralnog gradskog područja, pošto su konkursom dobijena neka nova rešenja koja su različita u odnosu na postojeći regulacioni plan.

- U okviru ovog procesa, dogodine ćemo raspisati konkurse za dva spomen obeležja koja će biti u ovoj zoni, i to obeležje za stradale iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Prvog svetskog rata. Takođe, gradnja privatnih objekata iz petog segmenta je već u toku (objekti kod zgrade Puteva), i oni će morati da prate rešenja iz ovog konkursa – naglasio je Radojičić.

Kako bi investitori pratili izabrana idejna rešenja, Grad Banjaluka će oformiti posebnu komisiju koja će pratiti gradnju na obuhvaćenom području.

- Srećni smo što smo, ovim izborom, postali subjekti jedne velike urbane transforamacije i nastajanja jedne Banjaluke 21. veka – zaključio je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je kazao da je na konkurs stiglo 12 radova, od kojih nije bilo radova autora iz Banjaluke.

- Najveću transformaciju doživeće prostor stare autobuske stanice, koji će od jednog parkinga biti transformisan u muzejski trg – naglasio je Rašković.

Prema izabranom rešenju, Vidovdanska ulica biće pretvorena u pešačku zonu, a saobraćaj će biti preusmeren u Ulicu Nikole Tesle, koja će biti proširena.

- Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmeren u Ulicu Nikole Tesle, a novi trg postaće celina s postojećim prostorom ispred i oko zgrade Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske koja će ostati u centru jednog trga – objasnio je Rašković.

On je kazao da će svi zainteresovani moći da pogledaju izložbu svih pristiglih radova, koja će biti otvorena 23. decembra u Banskom dvoru.
(Foto: banjaluka.rs.ba)
(Foto: banjaluka.rs.ba)
(Foto: banjaluka.rs.ba)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.