NavMenu

Poreska rešenja paušalcima sredinom januara

Izvor: RTS Utorak, 10.12.2019. 09:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzetnici kojima se porez obračunava paušalno već sredinom januara trebalo bi da dobiju poreska rešenja. Jelena Bojović, direktorka Tima za regulatornu reformu u Naledu, rekla je za RTS da će svaki novi preduzetnik moći da se prijavi u APR-u, informacija odlazi u Poreku upravu i on po automatizmu dobija rešenje.

Novine donosi Uredba o paušalnom oporezivanju, koja bi trebalo da se usvoji do kraja meseca i nova verzija Zakona o porezu na dohodak građana, koji je prošle nedelje usvojen u Skupštini.

Uredba propisuje novi način obračuna poreske osnovice, kao i spisak svih delatnosti uz nove koeficijente.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jelena Bojović, direktorka Tima za regulatornu reformu u Naledu, kaže da se od oktobra prošle godine radi na prikupljanju primedaba, sugestija preduzetnika paušalaca šta je to kod njih problematično kada oni rade sa državom, odnosno šta su ograničenja koja su imali.

- Tada su organizovane javne raprave sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom na inicijativu preduzenika iz Niša, zajedno sa nama, i tada je pokrenuto prvo pitanje: šta su bile ključne prepreke koje su sada rešene - rekla je Bojovićeva.

Prema njenim rečima, glavna prepreka je nedostatak jasnosti koliko će da plati poreze i doprinose naredne godine, jer je ključni problem preduzetnika to što ne zna šta će plaćati naredne godine.

- Oni su rešenja veoma često dobijali sa kašnjenjem od šest meseci, a nekad i godinu-dve. Sada neće podnositi poreske prijave, svaki novi preduzetnik samo se prijavi u APR-u, informacija odlazi u Poreku upravu i on po automatizmu dobija rešenje - istakla je Bojovićeva.

Ističe da će dobijati elektronska rešenja, što znači da će na portalu Poreske uprave dobijati informaciju u roku od 48 sati od dana prijave, na APR-u će dobijati rešenje, a stari preduzetnici paušalci svoje prvo rešenje za 2020. godinu dobiće u periodu između 10. i 15. januara.

- Dobiće unapred, obaveza stupa tek početkom februara, oni će dobiti unapred - kaže ona.

Narednih godina se očekuje da bude u decembru spremno rešenje za celu narednu godinu i nema više akontativnih plaćanja, istakla je Bojovićeva.

- Još jedna bitna stvar koja se desila je da je do sada visina poreza i doprinosa zavisila od inspektora. Inspektor je bio taj koji je na osnovu nekih kriterijuma ocenjivao koliko će taj preduzetnik plaćati - kaže ona.

Objektivna formula za izračunavanje

Prema njenim rečima, sada postoji objektivna formula – Poreska uprava radi na softveru, koji će biti aktivan od 1. januara.

Softver je to rešenje po kojem će se određivati koliko jedan preduzetnik paušalac treba da plati.

Bojovićeva kaže da su se razlikovali iznosi za preduzetnike koji su u istoj delatnosti, maltene su locirani na sličnoj poziciji – sada će se kompjuterski obračunati porezi i doprinosi.

Kaže da će se promeniti iznosi koje će plaćati, ali će se kretati u okvirima koji su već sada, maksimalno povećanje je do 10%. Očekuje se da bude u iznosima kao do sada ili dva-tri posto više, u zavisnosti od inflacije.

- U suštini, neće biti nikakav šok - kaže ona i dodaje da postoji sajt jpd.rs gde se može proveriti da li ima obavezâ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.