Izvor: eKapija | Ponedeljak, 09.12.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vakuum prese kompanije Wischt iz Doboja mogle bi postati standard na železnicama sveta - U toku razvoj sistema za češki IFE

(Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)
Fabrika za proizvodnju vakuumske prese sa membranom Wischt iz Rudanke kod Doboja privodi kraju testiranje opreme za proizvodnju automatskih vrata i stepenica, takozvanih ulaznih sistema koju razvijaju za potrebe češke kompanije IFE iz Brna i koja pravi uštedu u potrošnji energije.

- Naši testovi su prošli dobro. Testovi traju već drugu godinu i ništa se ne radi na brzinu. Ako se oprema koju mi testiramo usvoji, postaće standard na železnicima sveta - izjavio je direktor Zvjezdan Višt.

On je rekao da ti ulazni sistemi imaju primenu, između ostalog, na brzim vozovima, metroima i tramvajima.

- Radimo na zajedničkom projektu koji se sastoji da pokušavamo naći primenu naše tehnologije kojom mi vladamo za njihove potrebe ulaznih sistema - rekao je Višt.

On je pojasnio da su našli rešenje koje pravi uštedu u potrošnji energije i poboljšava kvalitet izrade ulaznih sistema, piše dobojski.info.

Višt je naveo da je saradnja sa češkom kompanijom IFE, koja je deo austrijske grupacije Knor bremze, započela nakon što su se sa odgovarajućem rešenjem javili na njihov javni poziv.

Predstavnik IFE Dejvid Šaha tokom nedavne posete komapniji Wischt pojasnio je da su u dosadašnjem postupku sistema vakuumskog lepljenja koristili hidraulične prese i da je reč o skupom rešenju s obzirom na velike troškove izrade kalupa za te prese.

On je dodao da očekuje da će primenom rešenja komanije Wicht ostvariti velike uštede u potrošnji energije, ali i ukupnom procesu proizvodnje.

Šaha je naveo da IFE svojim proizvodima snabdeva tržište Evrope, Severne Amerike, Australije i Kine.

Vakuum prese kompanije Wischt do sada su se koristile u drvnoj, auto i avio industriji, na tržištima zemalja EU, ali i u Rusiji, Singapuru, Tajvanu, SAD, Kanadi, Peruu, Kini, Južnoj Africi i Indiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.