Izvor: Klix | Ponedeljak, 09.12.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela izgradnja tunela Zenica dugog 2,5 km - Investicija vredna 59,4 mil EUR (VIDEO)

(Foto: YouTube)
U mestu Ponirak kod Vranduka počela je izgradnja tunela Zenica dužine blizu 2,5 km, a vrednost projekta je 59,4 mil EUR.

Tunel Zenica je najznačajniji objekat na poddeonici Ponirak – Vraca koja je duga 2,65 km. Dužina tunela iznosiće: 2.475 metara leva cev i 2.420 metara desna cev, a predviđeni rok za izvođenje radova je 30 meseci, prenosi Klix.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić je izjavio da je ponosan što BiH ima izvođače za gradnju ovakvih objekata.

- Zadovoljstvo mi je da simbolično možemo otvoriti radove iako vidite da su oni već počeli. Izvođač je ušao u iskop tunela i ponosan sam da BiH ima izvođače koji u najzahtevnijim granama građevinske industrije imaju znanje za ove objekte - izjavio je Terzić te se zahvalio svima koji su pomogli finansijski, ali i na drugi način realizaciju gradnje Zeničke obilaznice.

Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić se osvrnuo na nekoliko važnih činjenica naglasivši da je najbitniji projekat na ovoj deonici tunel Zenica te da će se izgradnjom ove deonice stvoriti bolji uslovi za razvoj BiH.

Događaju je prisustvovao i predsednik FBiH Marinko Čavara koji je kazao da će se svi prisećati ovih trenutaka otvaranja velikih projekata koji su značajni za temelj napretka BiH prilikom prolaska ovom trasom.

Predstavnica Evropske investicijske banke za BiH Sandrine Friscia je poručila da BiH ovim projektima jača svoj razvoj i unapređuje bezbednost saobraćaja kroz modernizaciju putne infrastrukture.

- Ovaj projekat je primer dugogodišnje saradnje koju imamo s Autocestama FBiH, ali i s drugima koji su osigurali nepovratna sredstva. Današnja ceremonija označava novi temelj na deonici Koridora 5C i već unapred pozdravljamo njegov blagovremeni završetak - kazala je Friscia.

Direktorka EBRD kancelarije u BiH Manuela Naessl je kazala da je Kordior 5C strateški projekt te da izostanak kvalitetne infrastrukture predstavlja i prepreku ekonomskom razvoju, a protok ljudi i roba se može obezbediti samo kroz kvalitetnu infrastrukturu.

- Koridor 5C je signal za bržu integraciju u region Balkana, a samim tim i Evrope. Mi smo ponosni da smo u realizaciji ovog cilja partneri sa EIB, EU i lokalnim vlastima - poručila je Naessl te dodala da se nada da će krajem 2022. godine svedočiti uspešno završenom projektu.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler je poručio da ovi projekti stvaraju bolji ambijent građanima BiH.

- Povećaće se i trgovinska veza zapadnog Balkana i EU te će dovesti do povećanja broja radnih mjesta. Ovo je deo veće priče o povezivanju BiH sa zemljama susedstva te evropskim gradovima Zagreba, Ljubljane, Beča... Zadovoljstvo mi je što EU finansijski prati ovaj projekt i što je osigurala 31 milion nepovratnih sredstava sa svojim partnerima. Ovo danas je pozitivna priča, jedna od čestih percepcija BiH - poručio je Satler dodavši da je BiH za projekte infrastrukture iskoristila 200 mil EUR.

Trasa autoceste poddeonica Ponirak – Vraca je dio deonice Poprikuše – Zenica sever (Donja Gračanica) koja se na severu nastavlja na poddeonicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddeonicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Poddeonicu Ponirak - Vraca gradi Euro-Asfalt, a vrednost radova je 59,4 mil EUR.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.