NavMenu

Banjaluku uskoro neće imati ko da gradi - Sve manje građevinskih firmi učestvuje na tenderima

Izvor: Capital Ponedeljak, 09.12.2019. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mariait/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Banjaluka ima sve više problema kod izbora izvođača radova za infrastrukturne projekte, jer se sve manje građevinskih firmi prijavljuje na tendere, pa zdrave konkurencije gotovo da nema.

Zbog toga dolazi do velikih razlika u ponudi i potražnji, odnosno koliko je grad kao ugovorni organ spreman da plati u odnosu na cenu koju traže izvođači.

Poslednji primer koji to potvrđuje je tender za izgradnju mosta u Srpskim Toplicama.

Naime, gradska uprava je za izgradnju ovog objekta namenila 2,22 mil KM dok je jedini ponuđač koji se javio tražio skoro 50% više, odnosno 3,2 mil KM bez PDV-a.

Samo pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da za višemilionski projekat neće biti zainteresovanih, jer su firme za pojedine poslove išle ispod cene, samo kako bi pobedili one protiv kojih se nadmeću.

Zbog visokih cena palo na desetine tendera

Ovo nije izolovan slučaj jer je od početka godine prema evidenciji Capitala poništeno više od dvadeset javnih nabavki po ovom osnovu a za pojedine projekte grad je izvođače uspeo da pronađe tek iz trećeg pokušaja.

Tako je, primera radi, gradska uprava u maju tražila firmu koja će izvršiti sanaciju krovova na dva objekta u Kuljanskoj ulici da bi tek pre nekoliko dana uspela da pronađe izvođača za posao vredan 80.000 KM.

Dobar deo javnih poziva je propao jer se na njih nije niko odazvao.

Prema oceni sagovornika Capitala uzrok ovih problema leži u činjenici da je dobar deo radnika otišao u zemlje EU gde može puno više da zaradi dok su sa druge strane vlasnici firmi, kako bi zadržali preostalo ljudstvo prinuđeni povećavati plate, a time i svoje troškove.

- Cena radne snage raste a sa njom i konačna cena koštanja radova. Problem se nastavlja i kada se dodeli posao, jer izvođači nemaju dovoljan broj radnika pa se kasni sa izvođenjem radova - kaže Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Traže i do 50% više od predviđenog

Slaviša Sandić, načelnik gradskog Odeljenja za saobraćaj i puteve kaže za portal Capital kako pojedine kompanije koje se javljaju daju cene veće i do 50% u odnosu na pre dve godine.

Kako je pojasnio, grad raspisuje tender na osnovu procene projektanata i iskustava iz prethodnih godina što prema njegovoj oceni u novonastalim okolnostima nije reper.

- Zbog toga se dešava da se dobijaju ponuđeni iznosi koji su veći od procenjenih. Sve navedeno ima za posledicu značajno kašnjenje realizacije projekata jer je potrebno obezbediti dodatna sredstva, menjati plan nabavki i ponovo sprovoditi procedure - kazao je Sandić.

Problema je svestan i Igor Radojičić, prvi čovek Banjaluke koji kaže kako je grad ove godine ponudio mnogo radova u infrastrukturi pogotovo u projektima vezanim za saobraćaj i vodosnabdevanje ali da je odziv bio veoma slab.

Za ovu pojavu ni statistika nema objašnjenje jer je broj novoosnovanih preduzeća veći od broja onih koja su zatvorena dok je nezaposlenost u najvećem gradu Srpske skliznula ispod 10%.

- Sve je manje konkurencije, prijava, radnika i izvođača. Do pre dve godine smo raspravljali o visokoj stopi nezaposlenosti danas o deficitu kadrova. Mi to u javnom sektoru vidimo kao jedan od problema za niz radova koje nudimo u infrastrukturi i javnim ulaganjima - kazao je u Radojičić u sredu prilikom obraćanja članovima Biznis kluba Banjaluka.

Prema njegovim rečima mnogo manje problema je visokogradnji, ali u privatnim investicijama.

- Imamo rekordne dve godine za stambenu gradnju. To znamo po broju izdatih dozvola. Samo u ovom i prošlom mesecu bilo je registrovano 80 velikih objekata u gradnji stambeno poslovnih objekata - rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Negativni trendovi će se zadržati

U Sindikatu građevinarstva i komunalnih delatnosti Republike Srpske kažu kako se negativni trendovi koji se odnose na nedostatak radne snage neće menjati s obzirom na to da nije došlo do značajnijeg rasta plata kao ni poboljšanja uslova rada.

- To što je vrednost radova viša nema nikakve veze sa platama radnika već sa povećanjem cena i inflacijom - kazala je Dragana Vrabičić, predsednik Sindikata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.