Izvor: Indikator | Ponedeljak, 09.12.2019.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eastern Mining obezbedio 20 mil EUR za istraživanje minerala u Varešu u 2020. - Početak eksploatacije planiran u 2022.

Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)
Eastern Mining, deo britanske istraživačko-razvojne kompanije Adriatic Metals Company, obezbedio je 20 mil EUR za 2020. godinu za nastavak aktivnosti na projektu istraživanja mineralnih resursa u Varešu, izveštava Indikator.ba.

Ovo je rečeno na kompanijinoj proslavi uspešnog završetka 2019. održanoj u petak uveče, 6. decembra, u Sarajevu.

Od 2017. Eastern Mining je dovršio više od 33.000 metara istražnog bušenja sa 150 bušotina, proširujući poznato područje mineralizacije (rude olova, cinka i barita) i definišući neke od najkvalitetnijih polimetalnih presretanja na globalnom nivou. Nekoliko bušotina je testirano na plemenite metale pri čemu je ustanovljena mineralizacija izuzetnog kvaliteta.

Fokus aktivnosti u 2020. biće na daljnjim geološkim istraživanjima na postojećim koncesijama i širem regionalnom području, sa ciljem povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog veka novog rudnika.

Trenutni plan je da rudnik bude otvoren i eksloatacija počne u 2022. Novo postrojenje trebalo bi da prerađuje 800.000 tona rude na godišnjem nivou i da proizvodi tri vrste koncentrata koji će se slati na dalju obradu van Bosne i Hercegovine.

Do sada je u projekat u Varešu ukupno investirano više od 20 mil KM (10 mil EUR), a Estarn Mining trenutno sa saradnicima, podizvođačima i konsultantima u raznim oblastima zapošljava više od 100 ljudi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.