NavMenu

Sremska Mitrovica prednjači u reformama angažovanja sezonskih radnika - Lideri i u brzini izdavanja građevinskih dozvola

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 09.12.2019. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Sremska Mitrovica jedan je od lidera među gradovima i opštinama u Srbiji kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali i po pitanju pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika.

To je pokazala i analiza NALED-a, a prvi čovek tog Grada Vladimir Sanader kaže da je pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika posebno značajno za mlade ljude koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i one koji se nalaze u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć.

- Sezonski radnici koji su bili u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć mogli su bez straha da će izgubiti ta prava da se angažuju na poljima u toku godine i da ostvare sva prava koja su do tada imali. Takođe, ni osobe do 18 godina, koji su na evidenciji Službe za zapošljavnaje, ne gube prava kada se angažuju ovim putem - kaže u izjavi za Tanjug Sanader.

Pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika, kaže Sanader, posebno je značajna za poljoprirvednike koji te radnike angažuju.

- Naši poljoprivrednici su dobili mogućnost da na jedan lak i jednostavan način prijave te ljude, da ne moraju, kao donedavno, da imaju posla sa ogromnom papirologijom, već mogu preko veb portala i mobilne aplikacije da prijavljuju i odjavljuju radnike i na taj način su ostvarili vrlo značajnu uštedu u vremenu, s obzirom na obimnu proizvodnju kojom se bave - objašnjava gradonačelnik Sremske Mitrovice.

On podseća da je ta lokalna samouprava još u vreme mandata njegovog prethodnika, a aktuelnog ministra poljoprirvede Branislava Nedimovića, bila inicijator ovog projekta i "uvođenja sezonskih radnika u legalne tokove".

- Inicijativa je krenula još u vreme ministra Nedimovića, koji je sa NALED-om učestvovao u kreiranju zakona koji ovo uređuje. Mi smo u toku izrade zakona mnogo razgovarali sa poljoprivrednicima koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i koji imaju zaista veliku potrebu za sezonskim radnicima u toku godine. Objasnili smo im sve prednosti koje je novi zakon doneo, a njima je bilo jasno koliko je ovo značajno, s obzirom na to da za 300 dinara dnevno mogu da osiguraju radnike, da im plate zdravstevno i penzijsko osiguranje, da ti radnici mogu da budu prijavljeni i da mogu da ostvare sva prava iz socijalnog i penzionog zakonodavstva - kaže Sanader.

Sremska Mitrovica je, zajedno sa Opštinom Kula, pokazala je analiza NALED-a, lider u sprovođenju reformi u zapošljavanju sezonskih radnika, u čemu, gradovi i opštine u Vojvodini, generalno, prednjače u odnosu na celu Srbiju, pa tako na tri zaposlena sezonska radnika u celoj Srbiji, dva dolaze iz Vojvodine. Sremska Mitrovica je i među tri najuspešnija kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola. Druga dva Grada su Sombor i Subotica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.