Izvor: Vino.rs | Nedelja, 08.12.2019.| 16:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vina iz Župe stigla do Japana

Ilustracija (Foto: Kishivan/shutterstock.com)
Dragoslav Gaga Ivanović, vinar iz Aleksandrovca, poznat je Prokupcu Ivanović, Zanosu i tamjanici. Poslednjih godina kupaža No. 1/2 lagano postavlja standard župskog crvenog premijum vina, a Ivanović se na nagovor sina Ivana okušao i u barikiranju tamjanike s etiketom 3/4.

- Deda je 1939. godine imao 500.000 litara vina u podrumu, a ja sada imam 50.000 boca. Da se razumemo, nije mi ni cilj da dostignem taj kapacitet. Ako se ukaže prodaja opet ne bih išao preko 100.000, što je otprilike nešto što mislim da čovek može sam da kontroliše. Mada više nisam sam, Ivan je tu, ali je cilj da ako ikada dođemo do te količine, da bar sve bude iz naših vinograda. U tom smislu ideja je da u narednoj godini povećam zasade - kaže Ivanović.

Dodaje da u naredne tri ili četiri godine želi da izađe na sedam hektara, što je skoro duplo u odnosu na sadašnje stanje. To znači da bi tri četvrtine kompletne proizvodnje vina bilo iz njegovog vinograda.

- Naravno, nadam se da ću tada postati finansijski moćniji kako bi za šest godina izašao na željenih deset hektara, gde crno grožđe projektujem na pet, a belo na sedam tona po hektaru - napominje Ivanović.

Od 2005. godine trudi se da vinograde radi u skladu s organskom proizvodnjom. Numera pola (1/2), Zanos i 3/4 Tamjanika barik su vina u potpunosti u skladu s pravilima organske proizvodnje.

- U Župi to nije teško ako želiš da proizvedeš kvalitetno grožđe. Smanjeni rod, malo veća briga u vinogradu, čak ti je jeftinije da radiš organski nego konvencionalno, jer koristiš mnogo jeftinija sredstva kao što su bordoška čorba i sumpor. Zaštita vinograda ti tako izađe možda 1.000 dinara po hektaru, što je smešno u odnosu na hemiju - ističe vinogradar i vinar.

Najavljuje i da bi od sledeće godine trebalo da bude prva berba novog Zanosa u kojem je do sad bilo 75 % rajnskog rizlinga i ostatak tamjanike, a od sledeće godine biće po trećina tamjanike, sovinjona i semiona.

Kada je reč o izvozu, prokupac i tamjanika idu u Ameriku već godinama, a sada bi trebalo da krene i No. 1/2. Od kraja 2018. šalje u Japan male količine, s izgledom da to postane redovno.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.