NavMenu

Jahorina i ski centar Ravna planina biće povezani gondolom

Izvor: Tanjug Nedelja, 08.12.2019. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dreamer Company/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Pale pored Jahorine ima i ski centar Ravna planina, a njihovim povezivanjem gondolom, koje bi moglo početi sledeće godine, ne bi samo skijaši dobili novih 15 kilometara staza, nego bi i Pale realizovale svoj turističko- ugostiteljski potencijal.

Ski centar Ravna planina je na nekoliko minuta vožnje od Pala, prva je u BiH dobila gondolu koja izlazi na 1.300 metara nadmorske visine, a plan je da ski infrastruktura čiji je gondola simbol, a zatim i staze, budu izgrađene do Jahorine gde su hoteli na 1.600 metara a vrhovi na preko 1.900 metara nadmorske visine.

Direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić kaže da je to povezivanje perspektiva za razvoj turizma koji onda pokreće druga grane privrede.

- To će "povući" u narednom periodu dolazak novih investicija u opštinu Pale, koja će planski razvijati turizam - rekao je za Tanjug Jakić.

Sa Pala ne odlazi veliki broj stanovnika, nego ostaju jer vide perspektivu u turizmu, koji je najveći pokretač razvoja, kaže Jakić i dodaje da iza planova povezivanja stoje Republika Srpska, čitav region, opština Pale, kao i privrednik Veljko Golijanin koji je izgradio ski centar Ravnu planinu.

- Povezivanje gondolom biće veliki poduhat, ali izvodljiv, s obzirom na to da se uradilo puno posla probijanjem trase, dobijanjem dozvola, polaganjem optičkih kablova tako da će taj plan u narednih par godina biti realizovan - smatra Jakić.

On objašnjava da će Pale dobiti mnogo, jer je plan Vlade Republike Srpske da se stopira gradnja na Jahorini kako bi se sačuvali njeni prirodni potencijali, a da će se onda smeštajni kapaciteti graditi na Palama.

Radovi kreću na proleće - Staza ispod plave kategorije
Vlasnik ski centra Ravna planina i građevinske firme Majnex Veljko Golijanin objašnjava da je savremeno skijalište podignuto od šume, jer ni livada za skijanje nije bilo.

- Gondola Ravna planina je prva faza gondole do Jahorine, mi imamo projekat i građevinske dozvole i očekujemo da će naproleće krenuti radovi, sve je već dogovoreno - kaže za Tanjug Golijanin i dodaje da je za drugu fazu urađeno pola posla pa će biti potrebno 2-3 meseca da se spoji gondolom s Jahorinom.

Dodaje da je skijalište Ravna planina i sada prepoznatljiva u regionu, jer već po četvrti put održava FIS trku i dodaje da je celo skijalište delo radnika Majnexa urađeno po idejama koje je on "prepisivao" obilazeći evropska skijališta.

Golijanin ocenjuje da je ideja da se Pale povežu skijaškom gondolom s Jahorinom realna i objašnjava da će to pomoći Jahorini da dobije skijašku stazu dugu 15 kilometara za skijanje do Pala.

- To će biti staza ispod plave kategorije, a te staze su najtraženije i skija ih 70% skijaša - kaže Golijanin.

Uskoro strategija razvoja turizma

Pale su jedna od opština Istočnog Sarajeva i univerzitetski centar, a turistička organizacija formirana je pre četiri meseca, jer je ocenjeno da će turizam biti pokretač razvoja ovog kraja.

Dragan Jakić kaže da će Pale u narednih šest meseci do godinu dana završiti strategiju razvoja turizma.

Pale će prvi put ove zime imati klizalište, a planovi su izgradnja info centra, Romanijske kuće, gde bi se služili proizvodi ovog podneblja i Muzej Jahorine kao olimpijskog brenda ovog kraja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.