Izvor: Tanjug / Blic | Nedelja, 08.12.2019.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

TABAKOVIĆ: Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom

(Foto: YouTube)
Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom, ocenila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

Ona je u intervjuu za Blic rekla da uspešnost banke ne zavisi od toga da li je privatna ili državna, već od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima i mehanizma kontrole.

- Od trenutka kada je država postala vlasnik 83% Komercijalne banke krajem novembra stekli su se uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa zar jedna nemačka banka KFW, koja je u vlasništvu države, nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte? - ističe Tabakovićeva.

Upitana da li bi prodala kompaniju za iznos koji ona može da zaradi za pet ili šest godina Tabaković kaže da to, naravno, ne bi učinila.

- Moja uloga kao guvernera je da pomognem državi kao akcionaru u procesu privatizacije, a ceneći reputaciju budućeg vlasnika i finasijsku stabilnost koju bi budući vlasnik trebalo da očuva - napominje ona.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.