NavMenu

Šta kupci stvarno misle o vašem novom proizvodu - Neuromarketing nudi odgovore

Izvor: eKapija Subota, 07.12.2019. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Klasična marketinška istraživanja polako odlaze u prošlost, budući da su marketinški magovi osmislili novi način kako da provere šta njihovi potrošači žele i osećaju. Neuromarketing, zasnovan na istraživanju mozga i toga šta korisnici stvarno misle o određenom proizvodu, a da toga nisu ni svesni, postaje glavni adut agencija kako u svetu tako i u Srbiji.

Na četvrtoj po redu konferenciji Future is now, održanoj u petak, 6. decembra u Beogradu, dr Nikolaos Dimitriadis, stručnjak za neuronauku u marketingu i HR-u i direktor kompanije Trizma Neuro, je na predavanju na temu NeuroMARKETING & NeuroHR, govorio o značaju ove oblasti.

Ono čime se Nikolaos Dimitriadis, bavi jeste kako naše emocije pokreću ponašanje. Naime, emotivne i nesvesne reakcije kupaca ili potencijalnih potrošača na određen proizvod ili reklamu, otkrivaju mnogo više od onoga što o njima zaista "misle".

Klasičan marketing i "hrpa" informacija više nisu dovoljni za marketinške agencije, kaže Dimitriadis i ističe da je predvidivost potrošača ono čemu marketari teže, a bez neuromarketinga ne uspevaju da ostvare.

- Danas 81% CEO ne veruje marketarima. Zašto im ne veruju: jer nemaju predvidive i sigurne informacije i podatke. Međutim, problem se ne rešava ni kad imamo "big data", jer i pored toga, svi ti podaci ne pomažu da se razumeju ljudi. Dakle, čovek je dalje potreban - kaže Dimitriadis.

Možemo li predvideti ponašanje ljudi?

Današnje marketinške agencije imaju problem sa ljudskom nepredvidivošću, te često kampanje, reklame i proizvodi ne dobiju uspeh kojem su se kompanije nadale. Ali, kako kako je istakao Dimitriadis, "neuro" dodaje naučnu preciznost marketinškim istraživanjima.

- Ako znate šta su stimulansi kada uđete na društvene mreže ili kada kliknete na neku reklamu, onda možete razumeti šta su korisnikove potrebe, želje i osećanja. Korisnici često za određene stvari kažu da su im nebitne, da ne mare i da na njih ne ostavljaju utisak. Ali ipak nije tako. Mozak nije više "black box". Jedna agencija je pre objavljivanja kampanje, želela da ispita kako će ljudi reagovati na njihove poruke pre puštanja u javnost. Nakon ispitivanja korisnika, predvidivost rezultata kampanje bila je 85% - kaže Dimitriadis.


Mozak i ponašanje

Istraživanja koja sprovode dr Nikolaos sa svojim timom u kompaniji baziraju se na prikazivanju različitih proizvoda i merenju kako njihov mozak reaguje.

- To radimo tako što prikazujemo određene poruke i proizvode. Korisnike povežemo na encefalogram i ispitujemo njihove reakcije i osećanja. Tako možemo videti da li će kampanja, proizvod, usluga biti uspešna i doneti rezultat ili neće. Neuromarketing vam daje tačna merenja - zaključio je Dimitriadis.

O konferenciji

Future is NOW, do sada najveći IT i biznis premium događaj posvećen korporativnim inovacijama i IT trendovima koji doprinose razvoju poslovanja, održan je u Beogradu od 2. do 6. decembra.

Događaj je namenjen biznis developerima, inovacionim menadžerima, HR i Marketing profesionalcima iz različitih kompanija, generalnim direktorima, top menadžmentu, kao i mladim IT profesionalcima, navodi se u saopštenju.

Za razliku od prethodnih godina, od 2. do 5. decembra održana su i četiri manja premium pre-eventa, koji su okupila stručnjake iz posebnih oblasti, kako bi razmenili iskustva u neformalnijoj atmosferi.


S.Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.