Izvor: Novosti | Nedelja, 08.12.2019.| 17:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Priprema se nova strategija za bolje funkcionisanje prevoza u Beogradu

(Foto: Suzana Obradović)
Kako bi javni prevoz bolje funkcionisao, čelnici Beograda nameravaju da uvedu žute trake od kojih će neke u toj funkciji biti 24 sata, a neke samo u špicevima. Novina je i zatvaranje pojedinih ulica za saobraćaj, osim za javni prevoz, pišu Novosti.

- Sve žute trake biće "pokrivene" kamerama, a biće ubrzana i zamena semafora na više od 300 raskrsnica u gradu semaforima koji će režim rada automatski prilagoditi gustini saobraćaja i na kojima će tramvaj imati prioritet - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Dodao je da, kada metro bude završen, a za prve dve linije biće potrebno sedam godina, oko 25% sadašnjeg saobraćaja spustiće se ispod zemlje. Radovi na metrou trebalo bi da počnu do kraja sledeće godine.

U pripremi strategije učestvuju Sekreterijat za javni prevoz i saobraćaj, Saobraćajna policija, Komunalna milicija i prevoznici. Ona podrazumeva i tender za javno-privatno partnerstvo za rečni javni saobraćaj, sa izgradnjom pristana. U toku je tender za javne bicikle, a biće izgrađeno 120 kilometara biciklističkih staza u naredne četiri godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.