Izvor: Tanjug/Novosti | Subota, 07.12.2019.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Druga transplantacija testisa na svetu urađena prvi put u Srbiji - Dileme i etička pitanja

Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu, uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Đorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

- Čovek koji je rođen sa dva testisa donirao je jedan organ bratu rođenom sa jednim testisom, koji mu je još u detinjstvu uklonjen zbog lošeg funkcionisanja - rekao je Đorđević.

Kako pišu Novosti, pacijent je čitavog života uzimao hormonsku terapiju da bi mogao da vodi normalan život. Samo tri dana nakon transplantacije, njegovo telo počelo je samo da proizvodi hormon testosteron.

Đorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Podseća da je prva transplantacija te vrste u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011. godine, a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Ipak, među lekarima postoji dilema da li ovakve operacije treba da se rade rutinski, kaže prof. Đorđević:

- Nakon ove operacije postavlja se etičko pitanje: čije je zapravo dete koje je začeto nakon transplantacije. Osim toga, kada se ne radi o jednojajčanim blizanacima, transplantacija među nesrodnicima podrazumeva doživotno uzimanje imunosupresivne terapije, koja može da ugrozi život pacijenta. Postavlja se pitanje da li je to u redu, s obzirom na to da testis nije organ bez kojeg ne može da se živi. Zbog svega toga, ovakve vrste intervencija treba raditi samo u pojedinim slučajevima, kada se proceni da je to najbolje rešenje - pišu Novosti.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije. Dodao je da se u toj insituciji rade i transplantancija bubrega, a da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ nakon 15 meseci dobila je dete.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.