Izvor: eKapija | Subota, 07.12.2019.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skok cena hrane na svetskom tržištu - Najviše poskupeli ulje i meso

Ilustracija (Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Cene hrane porasle su u novembru na međunarodnim tržištima na najviši nivo u više od dve godine.

Skok cena hrana podstaknut je poskupljenjem biljnih ulja i mesa, obavestila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO.

FAO indeks cena hrane porastao je u novembru 2,7% u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 177,2 boda. To je njegova najviša vrednost u periodu od više od dve godine. U odnosu na novembar prošle godine, cene su više 9,5%, izveštava Index.

Najviše poskupeli ulje i meso

U prošlom mesecu najviše su porasle cene biljnih ulja, za 10,4%. Glavni "krivac" je skok cena palminog ulja, podstaknut snažnom uvoznom tražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućeg nedostatka u sledećoj godini.

Znatno su porasle i cene mesa, za 4,6% u odnosu na oktobar, najviše u više od 10 godina. Najviše su poskupele govedina i ovčetina, takođe zbog snažne uvozne tražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

Poskupeo je i šećer, 1,8% zbog učestalih naznaka da će potrošnja u sledećoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uslovima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD, prenosi bijeljinainfo.com.

Cene mleka gotovo nepromenjene

Cene mleka i mlečnih proizvoda bile su gotovo nepromenjene u odnosu na oktobar, podržane sezonski manjom proizvodnjom mleka u Evropi i stabilnom globalnom tražnjom.

Pale su samo cene žitarica, za 1,2%, u uslovima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.
FAO je u odvojenom izveštaju o ponudi i tražnji na tržištima žitarica povisio procenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na rekordnih 2,714 milijardi tona. To bi predstavljalo povećanje za 2,1% u odnosu na prošlu godinu.

Očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

Procena je povećana zbog neočekivano dobrog roda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO procenjuju da će u svetu ove godine biti proizvedeno 1,433 milijarde tona.

Zbog podignute procene za Evropsku uniju povišena je i procena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 miliona tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8% u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja pirinča bi trebalo da se zadrži na prošlogodišnjem nivou od 515 miliona tona.

Solidno snabdevanje

U sezoni 2019/2020. potrošnja žitarica trebalo bi neznatno da poraste, na 2,709 milijardi tona.

Zalihe bi na završetku sezone sedeće godine trebalo da iznose 863 miliona tona i time obezbede solidno snabdevanje, napominju u FAO.

Globalna trgovina žitaricama trebalo bi da poraste 1,1% u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 miliona tona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.