Izvor: eKapija | Utorak, 10.11.2009.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

"NEXE grupa" investirala 27,5 mil EUR u fabriku crepa "Slavonka" u Vinkovcima

(Foto: b)

"Nexe Grupa" iz Našica, jedan od vodećih proizvođača građevinskog materijala u regionu, dovršio je investicioni ciklus od 27,5 mil EUR u nov proizvodni pogon fabrike crepa u Vinkovcima, saopštila je ta grupa.

Ulaganjem u Industriju građevinskog materijala "Vinkovci" povećan je godišnji kapacitet fabrike sa 45 miliona komada na još 13 miliona crepa, kao i na 700.000 specijalnih elemenata. Kapitalnim ulaganjem "Nexe Grupe" u fabriku omogućeno je da se pored klasičnog programa u proizvodnju uvedu i programi Oktavijan i Cezar, nove robne marke velikog formata crepa. Ovo je najveća regionalna investicija "Nexe grupe" u 2009. godini, stoji u saopštenju.

Na teritoriji Srbije "Nexe grupa" je od jula 2009. meseca uložila preko 15 mil EUR u nove proizvodne pogone i u modernizaciju već postojećih postrojenja. U ovoj godini druga investicija po vrednosti ulaganja "Nexe grupe" u regiji bila je u Srbiji kada je investirano 11, 5 mil EUR u nov proizvodni pogon opeke IGM "Stražilovo", a u oktobru Grupa je imala i prvu grinfild investiciju u fabriku betona u Novom Sadu, vrednu 2,5 mil EUR.

Pre toga je akvizicijom u vrednosti od 1,3 mil EUR kupljena fabrika betona u Beogradu. U toku je i nova investicija u modernizaciju kompanije "Jelen Do" vredna 12 mil EUR koja će omogućiti da fabrika za proizvodnju kreča i kamenih agregata dnevno proizvede 350 t negašenog kreča na dan, što je oko 125.000 t godišnje.

Kako je saopšteno, ovom investicijom "Jelen Do" će postati lider u proizvodnji kreča, kako po tehnologiji, tako i po kapacitetu. U sklopu tog projekta biće uloženo i 2,23 mil EUR u očuvanje životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti kompanije "Jelen Do".

Sredstva za tu namenu odobrila je banka Intesa u Srbiji, a iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.