Izvor: Nezavisne novine | Petak, 06.12.2019.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zbog zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije, Neoplanta i Gombit ugovorili proizvodnju u RS

(Foto: yamix/shutterstock.com)
Zbog zabrane uvoza svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Srbije usled afričke svinjske kuge koja se pojavila u toj državi, pojedini proizvođači iz Srbije kao što su Neoplanta i Gombit ugovorili su proizvodnju u Republici Srpskoj.

Nemanja Vasić, potrpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ujedno i vlasnik Mesne industrije Trivas Prnjavor, otkrio je da je Mesna industrija Neoplanta iz Novog Sada dogovorila sa MI Tulumović iz Laktaša proizvodnju suhomesnatih proizvoda po recepturi Neoplante. Takođe, Mesna industrija Gombit iz Zemuna ugovorila je saradnju s firmom Trivas, piše srpskainfo, a prenose Nezavisne novine.

– Za nekoliko dana ovi proizvodi biće na našem tržištu. I to je dobro za našu proizvodnju koja će da raste, a dobro je i za proizvođača iz Srbije koji će ostati na ovom tržištu - objašnjava Vasić.

On kaže da proizvođači iz Srbije očekuju da će zabrana biti na snazi i više od godinu dana.

Bosna i Hercegovina polovinom avgusta je zabranila uvoz svinjskog mesa i prerađevina od mesa iz Srbije. Mesni proizvodi srpskih proizvođača tradicionalno se najviše konzumiraju u RS i zapadnoj Hercegovini.

U međuvremenu, zbog zabrane uvoza, mnogi potrošači su u protekla četiri meseca postali kupci domaćih proizvoda i tako "pogurali" proizvodnju domaće mesne industrije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.