Izvor: eKapija | Petak, 06.12.2019.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predložen program ekonomskih reformi RS do 2022. - Prognoziran privredni rast od 3,5 do 4%

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvrdila je 49. sednici, održanoj u četvrtak, 5. decembra, predlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina, koji daje pregled sveukupnog okvira i ciljeva politika Vlade RS, makroekonomskog okvira, fiskalnog okvira, ključnih prepreka za konkurentnost i rast, i definiše 18 strukturnih mera u okviru osam reformskih oblasti.

U saopštenju se navodi da se u periodu 2020–2022. očekuje se nastavak stabilnog kretanja privrednog rasta po stopama 3,5%, 3,7% i 4% godišnje, kao rezultat održivog rasta domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

Prijedlogom ekonomskih reformi planirano je jačanje podrške oblasti malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje postojeće i stvaranje novih oblika preduzetničke infrastrukture, te uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u Republici Srpskoj.

- Jedan od glavnih ciljeva politika u narednom periodu ostaje sprovođenje reforme zdravstvenog sistema i socijalne zaštite, kao i aktivnosti u oblasti povećanja efikasnosti tržišta rada, uključujući reformu Zavoda za zapošljavanje, i unapređenje usklađenosti obrazovanja sa tržištem rada, s ciljem njihove bolje povezanosti, što predstavlja jedan od najozbiljnijih i najhitnijih izazova za zemlju - ističu u Vladi RS.

Planiran je i nastavak druge faza reforme Inspektorata Republike Srpske i inspekcija svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi.

- Vlada Republike Srpske će u narednom trogodišnjem periodu nastaviti sprovođenje reformi u oblasti tržišta energije i transporta, uključujući restrukturiranje Željeznica RS. U oblasti poljoprivrede i usluga, nastaviće se sprovođenje aktivnosti na unapređenju konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


Smanjenje poreza na dohodak

Vlada RS je utvrdila i predlog zakona o izmenama Zakona o doprinosima s ciljem rasterećenja privrede kroz smanjenje poreskog opterećenja dohotka od ličnih primanja.

Predloženo rešenje se odnosi na smanjenje poreskog opterećenja dohotka od ličnih primanja umanjenjem stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za 0,2%, odnosno sa dosadašnjih 0,8% na 0,6%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.