Izvor: Tanjug | Nedelja, 08.12.2019.| 17:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radovi na Moravskom koridoru počinju 15. decembra

Ilustracija
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Radovi na izgradnji Moravskog koridora počinju 15. decembra na lokaciji u okolini Kruševca, saznaje Tanjug.

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina Moravskog koridora, potpisan je juče u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ugovor su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnici tursko-američkog konzorcijuma Bechtel Enka UK Limited Majkl Vilkinson i Mehmet Tara.

Moravski koridor biće dugačak 112,3 kilometara, a povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka - Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju.

Ta saobraćajnica povezivaće područje na kojem živi oko 500.000 ljudi, a budući autoput biće veza između dva evropska koridora - 10 i 11.

Komercijalnim ugovorom dogovorena je cena izgradnje autoputa od 745 mil EUR. Predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20%.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Kruševac bude povezan s Koridorom 10, za manje od tri godine da se Kraljevo i Čačak povežu sa auto-putem Miloš Veliki, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Autoput će se sastojati iz tri deonice: Pojate-Kruševac dužine 27,83 km, Kruševac-Adrani dužine 53,88 km i Adrani-Preljina dužine 30,66 kilometara.

Tokom izgradnje tog autoputa, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i oko 140 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust, a širina puta biće 30 metara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.