Izvor: Nezavisne novine | Petak, 06.12.2019.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šest stvari koje možda nismo znali o Voltu Dizniju

Walt Disney (Foto: youtube.com)
Na jučerašnji dan, 5. decembra 1901. godine, u Čikagu je rođen Volt Dizni. Animator, crtač stripova, producent, režiser, scenarista, osnivač Diznilenda i kompanije Walt Disney, mnogima je prva asocijacija na crtane filmove.

Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o magu animacije.


Gde je Volt Dizni proveo detinjstvo?

Kao dečak, Volt Dizni je sa roditeljima živio na farmi pored mesta Marselin u Misuriju. Otac je bio stolar, bavio se poljoprivredom i stočarstvom a majka učiteljica.

Bio je jedno od četvoro dece u porodici i često su mu društvo za igru bile životinje sa farme. Još u ranom detinjstvu, primećen je njegov dar za crtanje.


Kada je Dizni otvorio prvi studio za animaciju?

Zajedno sa Jubom Iverksom, 1922. godine, Dizni je pokrenuo mali studio u kojem su, uz korišćenje polovne kamere, nastali njegovi prvi kratki animirani filmovi reklamne sadržine.

Ipak, studio je radio samo godinu dana, jer su partneri morali da proglase bankrot, pošto su bili žrtve jednog njujorškog filmskog distributera.


Koji je prvi dugometražni Diznijev animirani film?

Poslije selidbe u Kaliforniju, Volt je uz strica i brata pokrenuo filmsko preduzeće, kasnije poznato kao Walt Disney Studio, gde, u Los Anđelesu, kreira i svoj prvi originalni lik zeca Osvalda. Ipak, prvi dugometražni animirani film bio je Snežana i sedam patuljaka iz 1937. godine.

Volt je učestvovao u radu na svakom segmentu filma. Posle uspeha prve animirane bajke, usledili su Pinokio, Dambo, Bambi...


Čime se Dizni još bavio?

Ranu karijeru Volta Diznija uzurpirao je Prvi svetski rat, tokom kojeg je bio angažovan kao vozač Crvenog krsta u Francuskoj i Nemačkoj. Takođe je u Kanzasu jedno vreme pomagao ocu u raznošenju novina.


Kako je nastao lik Mikija Mausa?

Dizni je sa poslovnim partnerom Iverksom razvijao lik veselog i nestašnog miša – Mikija Mausa od 1927. godine. Prvi zapaženi animirani film sa Mikijem Mausom bio je Parobrod Vili, koji je, kada se pojavio 1928. godine, bio prava senzacija.

Volt Dizni je svom junaku Mikiju "davao svoj glas" sve do 1947. godine.


Koliko Oskara je dobio Volt Dizni?

Za svoj rad, tokom bogate karijere, Volt Dizni je dobio ukupno 21 nagradu Američke filmske akademije Oskar, i jedno priznanje posthumno, što ga svrstava u rekordere po broju osvojenih nagrada koje dodeljuje Akademija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.