NavMenu

Kako smanjiti gužve na graničnim prelazima?

Izvor: RTV Petak, 06.12.2019. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)Ilustracija
U inicijativu za smanjenje gužvi na graničnim prelazima uključili su se i privrednici. Parlament privrede Severnobačkog okruga predlaže da se na granici sa Mađarskom otvore posebne trake isključivo za kamione iz Srbije i Mađarske, kako bi se ubrzao njihov prolazak.

Inicijativu je prihvatila Privredna komora Srbije koja je s predlozima privrednika upoznala predstavnike Evropske komisije od koje zahtevaju da se uključe u ovaj proces.

Posebne trake na graničnim prelazima samo za kamione iz Srbije i Mađarske – vape privrednici sa severa Bačke i Potisja. Zadržavanja koja znaju da se mere ne satima, već danima, usporavaju protok robe, povećavaju troškove transporta i time smanjuju konkurentnost. Kako je ocenjeno, s obzirom na dobre odnose Srbije i Mađarske, ovo pitanje treba rešiti na najvišem političkom nivou.

- Nekada teretnjaci čekaju i po dva dana, što je stvarno nedopustivo i što stvara velike gužve, kako u pograničnom delu, tako i na delu prema Kelebiji, i na ostalim graničnim prelazima. Mnogo nam je pomogla Privredna komora Srbije i sa ovim inicijativama mislim da ćemo nastaviti i u idućoj godini i da se to pitanje konačno reši, kako prema Mađarskoj, tako i prema Hrvatskoj, jer je i tamo značaj deo gužve - kaže predsednik Parlamenta privrede Severnobačkog okruga Mitar Nikolić.

Ovo je jedna u nizu inicijativa koji je Parlament privrede ovog regiona uputio ka vrhu. Privredna komora Srbije je sa njom upoznala i predstavnike organa Evropske unije.

- Tako da smo tražili i njihovu asistenciju u prevazilaženju ovog problema i dostavili konkretne podatke koje smo prikupili od kompanija o periodima zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima, tako da sada imaju i jasne podatke sa terena koliko to zadržavanje ometa izvoz, narušava konkurentnost kompanija koje posluju u Srbiji, a koje takođe ometa i uvoz - kazala je direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju PKS Kristina Đurić.

Poslednja sednica Parlamenta privrednika u Subotici bila je prilika da se za ostvarene rezultate nagrade najbolja preduzeća i pojedinci sa severa Bačke i Potisja, uz jubilarne nagrade Privredne komore Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.