Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.12.2019.| 16:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Javnobeležnička komora Srbije na izbornoj skupštini i kongresu UINL u Džakarti

(Foto: Javnobeležnička komora Srbije)
Javnobeležnička komora Srbije (JKS) podnela je redovan izveštaj o radu i razvoju javnobeležničkog sistema u Srbiji na Skupštini i Kongresu Međunarodne unije notara (UINL), održanim u Džakarti.

- Nastavili smo da negujemo saradnju sa našom svetskom organizacijom, da u tom okruženju razmenjujemo iskustva i praksu, kako bismo što brže napredovali i naš javnobeležnički sistem maksimalno unapredili, do nivoa razvoja kakav je u zemljama sa izuzetno dugom javnobeležničkom tradicijom - rekao je po povratku sa Kongresa predsednik JKS Srbislav Cvejić, navodi se u saopštenju.

Prema Cvejićem rečima, učešće delegacije JKS na kongresu je bilo zapaženo, pa su pristigle i mnoge čestitke za rezultate koje je javnobeležnički sistem uspeo da postigne za samo pet godina od uvođenja u Srbiji.

Istaknuto je i učešće člana Izvršnog odbora JKS Aleksandra Mrkaljevića, koji je kao nacionalni izvestilac govorio u okviru druge teme kongresa "Javni beležnik i fizičko lice". Zaključci doneti na osnovu izlaganja 20 javnih beležnika na tu temu naći će se u zvaničnom izveštaju 29. Kongresa UINL, kao preporuke notarima sveta.

Na marginama Kongresa, delegacija JKS se sastala i sa predstavnicima Visokog saveta javnih beležnika Francuske, koje je predvodio predsednik te organizacije Žan Fransoa Umber. Obe strane istakle su veliko zadovoljstvo početkom realizacije Memoranduma o saradnji komora Francuske i Srbije, koji je potpisan ovog leta.

Umber i Cvejić razgovarali su o već do sada načinjenim koracima za realizaciju Memoranduma, kao i o planovima koji bi trebalo da dovedu do šire primene informacionih tehnologija u javnom beležništvu Srbije.

Takođe, delegacija JKS se sastajala tokom Kongresa sa čelnicima svih javnobeležničkih komora u okruženju – iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući učešću na Kongresu, Javnobeležnička komora Srbije biće predstavljena i u narednom broju magazina koji izdaje UINL, a za koji je predsednik JKS dao intervju o razvoju javnobeležničke profesije u Srbiji od uvođenja do danas, kao i o organizaciji i delokrugu poslova javnog beležništva.

Važna tačka na Skupštini UINL bio je izbor novog predsednika i drugih upravljačkih tela UINL. Za novu predsednicu, u trogodišnjem mandatu, izabrana je Kristina Armelja, javna beležnica koja je bila kandidat Argentine.

Takođe, izabrani su potpredsednici i članovi više organa i kontinentalnih komisija UINL.

JKS je 2016, samo dve godine od osnivanja, primljena u punopravno članstvo UINL, organizacije koja postoji od 1948. godine i koja sada broji 89 članica - nacionalnih komora.

Na 29. Kongresu UINL u Džakarti prisustvovalo je više od 1.500 javnih beležnika iz celog sveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.