NavMenu

Septembar 2005, Ekspanzija nove devizne štednje u Srbiji

Izvor: Pristop Ponedeljak, 17.10.2005. 12:49
Komentari
Podeli

Nova devizna štednja dogurala je skoro do dve milijarde evra. Poverenje građana u banke se dosta brzo vratilo, tako da novac koji pretekne iz kućnog budžeta (kod građana koji imaju bolja primanja) završava uglavnom u bankama. Tokom letnjih meseci, došlo je do ekspanzije štednje prema podacima Narodne banke Srbije, tako da su od početka godine do kraja septembra štedni ulozi povećani za pola milijarde evra, što je rekord u odnosu na protekle četiri godine, pišu Večernje novosti.

Osim stabilnog bankarskog sektora, većem poverenju doprinelo je i osiguranje depozita do 3.000 evra, za koje garantuje država. Sve je više, pre svega, deviza, koje se oročavaju na duže rokove, a i kamate banaka mame građane. Centralna banka svojim merama pritiska bankare da što više prikupljaju štednju i iz tih izvora finansiraju kredite. A, od novembra će emitovati hartije od vrednosti u dinarima, prvi put namenjene građanima, sa primamljivim kamatama, kako bi stimulisali štednju u domaćoj valuti.

Iako, vlada mišljenje, da se više veruje stranim bankama, najviše depozita je prikupila Komercijalna banka - 395 miliona evra i 218,5 miliona dinara. Takođe, ova banka prednjači i po visini kamatnih stopa na uložena sredstva, pišu Novosti. Tako, na primer, za oročene evre na šest meseci kamata je 4,47 odsto, na godinu dana 5,05 odsto, na 24 meseca 5,45 odsto, a na tri godine 5,80 odsto.

Rajfajzen banka na štednji ima 352,82 miliona evra i 8,89 miliona dinara. Kamate na deviznu štednju se kreću zavisno od iznosa depozita i ročnosti od jedan do 5,10 odsto za evre na godišnjem nivou, a na primer za dolare od jedan do 4,60 odsto.

Sosiete ženeral banka nudi štedišama posebne pogodnosti. Tako na primer, ukoliko klijent štedi minimum po 200 evra tri meseca dobija kreditnu karticu "Viza alternu" ili ukoliko polaže po 1.000 evra i više "Vizu gold" karticu uz besplatno održavanje. Ušteđeni iznos posle tri meseca kreditni limit za građanina po kartici. Tako na primer, ako se svakog meseca oroči po 200 evra, kamata na godinu dana iznosi 3,07 odsto, a na 24 meseca 4,08 odsto, a na tri godine 5,11 odsto. Za depozite od 1.000 i više evra, kamate su nešto veće.

Ova banka u svojoj ponudi za štediše ima i "Moj fond". Ako građanin štedi samo 50 evra mesečno tokom 20 godina, nakon isteka oročenja može sebi da obezbedi kontinuirani mesečni prihod od 216,83 evra u narednih deset godina. Isplata se obavlja odjednom ili u mesečnim ratama uz pripis kamate. Efektivna kamatna stopa iznosi 5,08 odsto.

EFG Eurobanka za sada nudi najviše tipova štednih proizvoda na tržištu. Tako na primer "Euro 6" je kratkoročno oročena štednja sa kamatama koje se kreću od 3,65 do 6,09 odsto na godišnjem nivou zavisno od vremena i iznosa oročenja. U oročenoj "Euro Step" štednji za iznose preko 2.000 evra koji se polože u EFG Eurobanka kamatna stopa se svakog meseca uvećava i sa početnih 3,6 odsto u prvom mesecu penje se do sedam odsto u poslednjem 12. mesecu. "Euro unapred" štednja nudi isplatu kamata svakog meseca koja je fiksna i iznosi pet odsto.

izvor PRISTOP www.pristop.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.