Izvor: Niške vesti | Četvrtak, 05.12.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dragan Ranđelović, poslednji sarač u Južnoj Srbiji, čuva zanat od zaborava

Ilustracija (Foto: alexnika/shutterstock.com)
Dragan Ranđelović iz Belotinca bio je rešen da izuči zanat. Svakog dana je dolazio iz Belotinca u Niš, u saračku radnju na Obilićevom Vencu. U tom gradu nekada je bilo desetak saračkih radnji, a danas postoji samo jedna - Draganova.

- Još kao mali, gajio sam ljubav prema životinjama, a naročito prema konjima. Kako su godine tekle, želja da naučim sarački zanat bila je sve veća. Sa 16 godina došao sam na zanat kod majstor Hraneta i krenuo sam da učim. Bio sam prvo čirak, kalfa, i na kraju sam postao majstor - priča Dragan.

- Majstor je bio strog, ozbiljan i radio sam 5 godina bez ikakve nadoknade samo da se zanat izuči. Jedino mi je plaćao prevoz a prihod nisam nikada imao. Prvi put kada sam pitao gazdu da mi da platu i da me osigura, rekao mi je da u radnji više nema mesta za mene ako sam preko Udruženja zanatlija dobio sertifikat i majstorsko pismo. Nisam znao šta ću. Pošto mi je otac bio građevinski majstor, otišao sam u Građevinar da i tamo izučim zanat i završio sam i to - kaže jedini niški sarač.

Posle 10 godina, Dragan se vratio saračkom zanatu, i to kao majstor u svojoj radnji, poslednji u južnoj Srbiji.

- Lokal nije moj, ali plaćam zakup, plaćam porez i srećan sam što radim posao koji volim i što sam svoj na svome. Mogu da uradim sve što sam naučio od majstora, a tiče se kože. Izrađujem konjski pribor, okovratnike za pse, opasače, kofere, raznorazne torbe, pravim i popravljam fudbalske lopte. Ovaj zanat je malo plaćen, ali moja porodica može da preživi. Dobro je da ne dugujem nikome i dovoljno je za jedan skroman život - navodi Dragan.

Kako kaže, razmišlja i o budućnosti i ne želi da se ovaj zanat ugasi. Voleo bi da ima naslednika.

- Imam sina, 14 mu je godina i još ne pokazuje interesovanje, ali nadam se da će pristati da uči ovaj zanat. Voleo bih da od grada dobijem bilo kakva podsticajna sredstva. Mnogo bi mi značilo, a bila bi podstrek za još bolji i kvalitetniji rad - kaže Dragan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.