Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.12.2019.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kamen iz Hercegovine na beogradskim trgovima i ulicama - Mostarska firma AMG planira širenje u regionu

Kamene žardinjere na centralnim beogradskim ulicama
Mostarska firma AMG, osnovana pre dve decenije, poznato je ime u regionu kada je reč o završnoj obradi kamena, od velikih blokova do gotovog proizvoda. Shodno velikoj ekspertizi i dobroj opremljenosti, AMG ima veoma uspešne reference u poslovima popločavanja ulica, trgova i slično.

Neki od projekata na koje su vrlo ponosni, kako kažu u razgovoru za eKapiju, јеsu projekat mosta u Svilaju, uređenje Obilićevog venca i Trga Republike u Beogradu, kao i Španski trg u Mostaru.

Njihovi najznačajniji klijenti su firme iz oblasti niskogradnje. Na tržištu BiH sa pet kompanija imaju najveći domaći promet, a u Srbiji sa dve firme.

Kažu nam da najveće interesovanje sada vlada za jablaničkim granitom, a taj kamen plasiraju i za radove u Nemačkoj.

- Kamen nabavljamo u zavisnosti od projekta. Međutim, za naš domaći granit iz Jablanice vlada veliko interesovanjе, pa samim tim se i nameće logično da taj kamen i najviše nudimo i obrađujemo. Blizina majdana i kvalitet jablaničkog granita u fazi obrade i u fazi eksploatacije, koji je prepoznat širom sveta, dovoljan su razlog da najviše obrađujemo upravo njega. Vredi spomenuti da osim jablaničkog granita dosta uvozimo i obrađujemo travertin Romano Classico, koji se dosta koristi za fasade i rekonstrukcije starih građevina - kažu za eKapiju iz firme AMG.

AMG danas tržištu nudi izradu granitnih paljenih ploča raznih dimenzija, ivičnjaka, kamenih žardinjera, kamenih kocki, kao i lomljenih granitnih elemenata za oblaganje vertikalnih zidova.
Trenutno rade isporuke granitnih paljenih ploča debljine 8 cm i granitnih ivičnjaka za projekat Beograd na vodi, granitnih lomljenih elemenata debljine 15 cm za oblaganje stubova na mostu u Svilaju, kao i granitnih ivičnjaka za isti most, zatim granitnih ivičnjaka za most u Tešnju, tunel Vranduk 2, kao i za mostove pre i posle tunela Vranduk.

- Realne zahteve investitora nije problem ispuniti. Većina problema na relaciji investitor-izvođač je u postavljanju nerealno malih rokova za isporuku ili izradu, ali do sada nije bilo problema. Nadam se da neće ni u budućnosti - kažu u AMG-u.


Kamen za popločavanje specijalnost

Njihov početak rada, kao i svaki početak, nije bio lak. Na samom početku su nudili proizvode od kamena kao što su kamene stepenice, klupice, kamen za pod, nadgrobni spomenici itd.

- Danas s ponosom kažemo da možemo konkurisati na svaki posao u vezi sa kamenom, jer smo proširili i produbili naš asortiman proizvoda. Posebno smo specijalizovani za kamen za popločavanje ulica, trgova, za ivičnjake, kamene fasade, žardinjere, stubiće, ravne i radijalne profile itd. To govorimo jer posedujemo 12 vrhunskih mašina za obradu kamena od najboljih italijanskih proizvođača.

Rezultati za 2019. su, kažu, bolji od njihovih predviđanja. Promet je u odnosu na 2018. povećan za 75%, a u odnosu na 2017. godinu za 170%.

- U 2020. želimo da nastavimo ovim tempom i proizvodnju i ulaganje. U januaru puštamo u pogon dve nove mašine koje smo kupili, a vredne su više od 350.000 EUR. Planiramo, pre svega, da dodatno potvrdimo našu poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine i Srbije, uz širenje i na druga tržišta - zaključili su iz AMG-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.