Izvor: RTS | Četvrtak, 05.12.2019.| 09:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaki zahtev za penziju koji će biti podnet posle 31. decembra 2019. godine podleže novim uslovima

Ilustracija (Foto: I.Vukša)
Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju. Svaki zahtev koji će biti podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.

Naredne godine neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca. Za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca:

- Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca.

Za ostvarivanje tog prava žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Naredne godine obe granice se pomeraju - moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

Stanković savetuje građane koji žele da konkurišu da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan staž. To se može proveriti ili onlajn, ili u nekoj od filijala PIO fonda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.